Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når de store kapitalfonde ser en chance for at slå to eller flere virksomheder sammen og skabe en klart bedre forretning, slår de til.
Det har flere danske virksomheder allerede fået at føle.
For eksempel Wittenborg i Odense. Det europæiske marked for kaffeautomater var indtil for to år siden domineret af den fynske virksomhed og italienske Zanusi Vending og et hav af mindre aktører. Wittenborg og Zanusi kæmpede hårdt om kunderne og pladsen som Europas største.
Som led i et frasalg af ikke-kerneforretninger solgte Electrolux i august 1999 Zanusi Vending til den engelsk-amerikanske kapitalfond Compass Partners, og et halvt år senere købte Compass Partners den danske Wittenborg af det kriseramte Incentive.
De to automatproducenter indgår nu i Necta Vending Solution og er sammenlagt Europas absolut største på sit felt med en omsætning på over to milliarder kr.
Planen er, at Necta skal børsnoteres eller sælges til en industriel køber inden for en periode på tre til fem år. Og Compass Partners kan tage gevinsten hjem.
Det har den danske fond Polaris allerede gjort. Fremgangsmåden var stort set den samme.
I 2000 fik man øje på sommerhusudlejerselskabet Novasol. Polaris købte det ved udgangen af 2000, og ni måneder senere i september 2001 købte fonden konkurrenten Dansommer »som et led i en nordeuropæisk konsolidering af markedet for udlejning af feriehuse,« som Polaris selv formulerer det.
De to blev lagt sammen og på den måde styrket og mere værd. Og i april i år kunne Polaris så bringe pengehøsten i hus ved at sælge Novasol/Dansommer til amerikanske Cendant. Dette selskab ejer allerede Holiday Cottage Group, som har 12.000 feriehuse i England og Frankrig, og Cuendet, som sidder på 3.000 feriehuse i Sydeuropa.
Resultatet: Europas ubetinget største formidler af feriehuse med samlet 32.000 huse på alle de vigtigste markeder på kontinentet.
Det er lige præcis den slags eksempler, som får de store danske pengetanke til at investere milliarder af kroner i de private equity fonde, der lever af den type forretninger.
Det europæiske erhvervsliv er fyldt med lækkerbiskner, dvs. virksomheder som med stor fordel kan indgå i tværnationale fusioner og øge værdien og indtjeningen betragteligt.
Det har også ATP fået øje på. Det er en del af baggrunden for, at ATP har besluttet i de kommende år at kanalisere ti procent af den 250 mia. kr. store pengetank over i kapitalfonde.
»Processen med at konsolidere erhvervslivet vil private equity-industrien i høj grad være katalysator for Danmark og Europa,« siger Jens Bisgaard-Frantzen, leder af ATPs afdeling for private equity.
Udviklingen bekræftes af en ekspert på området, ph.d.-stipendiaten Christian Vintergaard fra Handelshøjskolen i København, som i lang tid har fulgt den del af kapitalmarkedet i Danmark.
»Fondene vil være med til at øge konsolideringen, fordi de har mulighed for direkte at påvirke den. Det hører med til billedet, at fondene ikke altid gør det af samme årsager som virksomhederne,« siger Christian Vintergaard.
Han henviser til, at fondene er i markedet for én ting alene: At skaffe sig et afkast ved at sælge virksomhederne videre med gevinst. Virksomhederne selv gør det ofte for at stå sig bedre i konkurrencen.