Milliarder skal styrke forskning

Regeringen vil bruge 16 mia. kr. på en statslig fond, som skal uddele penge til højteknologisk forskning. DF undrer sig, mens Dansk Industri er begejstrede.

Milliarder skal styrke forskning - 1
Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen
En statslig forskningsfond på 16 mia. kr. skal gøre Danmark til én af verdens førende nationer, når det gælder højteknologi. Regeringen vil over otte år bruge statens olieindtægter fra Nordsøen til at opbygge fonden, som skal bruge sit afkast til forskning i bio-, nano- og informationsteknologi.

»Det er en massiv satsning på områder, hvor lovende forskningsresultater kan omsættes til praktisk produktion, beskæftigelse og indtjening i det danske samfund,« siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) efter et todages regeringsseminar på Havreholm Slot i Nordsjælland.

Forskning i højteknologi kan bl.a. være udvikling af computerskærme så tynde som papir, en ny generation af mobiltelefoner eller mikroskopiske robotter, som kan operere mennesker, uden at kirurgen skal have skalpellen frem.

For at kunne bruge pengene fra Nordsøen skal regeringen have partierne bag olieaftalen (DF, R og KD) til at blåstemple idéen, fordi overskuddet oprindeligt skulle bruges til at nedbringe statens gæld. Men Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, vil ikke sige ja på forhånd.

»Det er en overraskelse, at regeringen så kort tid efter, at de har lavet en aftale med os, ønsker at bruge pengene til noget andet. Det lugter langt væk af, at det ikke er tænkt igennem over længere tid,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Bryder regeringens forhandlinger sammen, er statsministeren klar til at sælge statens aktier i DONG, Københavns Lufthavne og Post Danmark for at finde penge til fonden.

I Dansk Industri glæder direktør Ole Krog sig: »Med massive investeringer i forskning satses der nu på en helt nødvendig investering i økonomisk vækst og dermed en sikring af Danmarks muligheder for at fastholde og tiltrække virksomheder her i landet. I den globale arbejdsdeling er der kun én vej for Danmark, og det er at satse på viden.«