Milliardær vil give hovedparten af formuen væk

Den norske milliardær Kjell Inge Røkke ønsker, at samfundet skal drage nytte af de værdier, han har bygget op over årene.

Den norske milliardær Kjell Inge Røkke er yderst mediesky - men nu har han udtalt, at han vil give broderparten af de penge har tjent, tilbage til samfundet. Fold sammen
Læs mere

”Jeg vil give broderparten af det, jeg har tjent, tilbage til samfundet.”

Det siger den ellers så mediesky norske milliardær Kjell Inge Røkke i et interview med Aftenposten. Han giver i interviewet ingen yderligere oplysninger om, hvordan han nærmere har tænkt sig at forvalte og fordele sin formue.

Anledningen til interviewet er nyheden om, at Røkke, der er hovedaktionær i Aker-gruppen, er i færd med at bygge et større forskningsskib.

”Dette skib er en del af det (at give tilbage til samfundet, red.). Tanken om et sådant skib har udviklet sig over flere år, men planerne er først blevet konkrete inden for det seneste år.”

Plads til 60 forskere

Skibet får navnet REV – en forkortelse af Research, Expedition og Vessel – og det skal bygges i samarbejde med Verdensnaturfonden.

Aftenposten har ingen oplysninger om, hvad skibet kommer til at koste, men avisen skriver, at Røkke vil finansiere såvel bygningen som driften af skibet.

En kontrakt med skibesværftet Vard blev underskrevet mandag, og selve bygningen finder sted i dels Norge, dels Rumænien.

Forskningsskibet bliver 181 meter langt og skal være færdigt i sommeren 2020. Det får plads til en besætning på 30 mand plus 60 forskere. Det får kapaciteter til at foretage målinger i atmosfæren og i havet ned til 6.000 meters dybde. REV skal også kunne opsuge og afbrænde plastaffald fra havet.

The Giving Pledge

Røkke selv har ingen planer om at tjene penge på skibet. Han har i mange år figureret på listen over Norges rigeste mennesker.

På den mest citerede liste over landets rigeste, indtager Røkke en tiendeplads med en formue på 13,7 milliarder danske kroner.

Han er hovedaktionær i Aker gennem selskabet TRG Holding, der ejer 67 procent af aktierne i Aker ASA.

Aker kontrollerer en række selskaber som eksempelvis Kværner, Aker BioMarine, Ocean Yield og Akastor.

Med sin donation indskriver Røkke sig i rækken af rigmænd, der giver store dele af deres formuer væk – de kendteste formentlig Bill Gates, Warren Buffett og Mark Zuckerberg – som også kommer til udtryk i initiativet ”The Giving Pledge.”