Mikkelsen vil have snor i nettet

Brian Mikkelsen satser på, at digitaliseringen af TV skal ske via de nuværende sendemaster. »Det er mere sikkert end at skulle være afhængig af internationale mediekoncerner,« mener han. Fakta: Digitalisering Betal for ZuluProducenter jubler over medieforligetFakta: Producenterne

Lige så snart regeringen har fundet et flertal for sit udspil til en nye medieaftale, sætter kulturminister Brian Mikkelsen (K) en styregruppe i gang med at sondere terrænet for selskaber, der vil drive et digitalt, jordbaseret sendenet.

Betingelsen for at blive såkaldt gatekeeper er, at det offentlige ikke skal smide penge i projektet.

I bl.a. Storbritannien, Spanien og Sverige har den manglende interesse for digitalt TV fra seernes side givet massive, økonomiske tab til selskaberne bag digitaliseringen.

Brian Mikkelsen sagde da også ved sin tiltræden, at han ikke var sikker på, at et jordnet var den rigtige løsning på digitalisering af TV.

»Men nu tror jeg, at man kan skabe økonomi i det. Det var det, min bekymring gik på dengang. Og modsat de lande, hvor der går dårligt, starter vi med en interessetilkendegivelse for at finde ud af, om der overhovedet kan laves en forretningsmodel. Vi gør altså det omvendte af, hvad man har gjort andre steder,« siger Brian Mikkelsen.

Han mener i lighed med DR og TV2, at samfundet er bedst tjent med en model, hvor programleverandørerne har snor i distributionen.

Kurv til Mikkelsen

»Det er til gavn for det danske samfund, at vi stadig har rådighed over infrastrukturen. Hvis vi skal distribuere DR og TV via enten Viasat eller Canal Digital, bliver vi fuldstændige afhængige af udenlandske satellitoperatører. Og da vi gerne vil fremme dansk public service TV, kan det være betænkeligt, hvis DR og TV2 kun skal levere indhold, uden at man kan stille betingelser til distributionen,« siger kulturministeren.

Adm. direktør i MTG, der ejer både TV3 og Viasat, Jørgen Madsen, er ikke imponeret over Brian Mikkelsens satsning på et jordbaseret net.

»Vi vil ikke selv byde på rollen som såkaldt gatekeeper, men med et åbent sind se på, hvad der vil blive lagt frem af forretningsmodeller. Det er dog helt sikkert, at vi ikke én gang til vil bruges som den, der skal tage alle tæskene, som vi gør i Sverige, hvor vi er med i jordnettet,« siger Jørgen Madsen.

Brian Mikkelsen vil trods sit håb til den jordbaserede model godt holde en dør åben til satellitterne.

»Hvis vi ikke kan finde nogen, der kan lave en forretning ud af det, uden at det koster staten penge, er det alternativet,« siger han.