Middelmådige danske iværksættere

Leder. Danmark hænger ubehjælpeligt fast i det ligegyldige midterfelt langt fra verdenseliten, hvad angår iværksætteraktivitet trods politisk fokus på at bedre iværksætternes vilkår.

"Kammerater, så er den gal igen" skreg navnkundige Jan Gintberg, når han indledte sine "Taler til nationen", dengang det var decideret morsomt at lytte til P3 fredag formiddag. Jeg tillader mig at låne formuleringen, for den er vitterlig gal igen, hvad angår den danske iværksætteraktivitet.

Verdens største iværksætterundersøgelse, der bærer det lidet mundrette navn Global Entrepreneurship Monitor (GEM), kan også i sin seneste udgave fastslå, at Danmark hænger ubehjælpeligt fast i det ligegyldige midterfelt langt fra verdenseliten, hvad angår iværksætteraktivitet. Vi er en nation af middelmådige stakler, både når det handler om at starte nye virksomheder op, og at få dem til at vokse.

Det er der desværre ikke meget nyt i. I 2005 kunne der ifølge GEM efter syv års uafbrudte fald glædeligvis spores en stigende iværksætteraktivitet i Danmark, og tendensen var den samme sidste år, men det er ikke nok til at rykke os op ad rangstigen, så vi i det mindste kunne få en chance for dog at skimte medaljeskamlen.

Danmark indtager en lidet flatterende ottendeplads, når man vel at mærke gør sig det besvær at sortere i GEM-hitlisten, så vi kun måles mod 14 sammenlignelige lande - de nordiske samt G8-landene - blandt de i alt 44 nationer, som GEM-undersøgelsen omfatter. Nummer otte ud af femten, hele tre pladser dårligere end Norge – mere middelmådigt kan det dårligt blive!Hvad skyldes så denne triste middelmådighed i et lille land udsat for benhård global konkurrence, hvor både forskere, interesseorganisationer og politikere er enige om, at en lind strøm af nye virksomheder er helt afgørende for vort samfunds fortsatte beståen?

Ganske tragikomisk må de samme politikere, som ellers skulle menes at have alle muligheder for at stimulere iværksætteraktiviteten, siges at have en væsentlig del af skylden. Selv om regeringen i årevis har haft iværksætteri højt på dagsordenen, har det knebet med at gennemføre politikker og tiltag, der uomtvisteligt har hjulpet iværksætterne.

Til gengæld er der blevet spildt meget tid med mærkelige initiativer og forslag som nu eksempelvis det dødfødte om skattelettelser til vækstiværksættere, der aldrig blev til noget.

Oppositionen kan heller ikke siges at have bidraget med ret mange konstruktive indslag, og derfor kritiseres den danske iværksætterpolitik stadig for at være ufokuseret og usammenhængende, selv om eksperter i årevis har påpeget dette problem.

Man kan håbe, at også politikerne bliver nedslåede og irriterede over at læse den seneste GEM-rapport, så de tager arbejdshandskerne på og får skabt et bedre iværksætterklima i Danmark. Det vil forhåbentlig kunne trække os op fra middelmådighedens sump, før det viser sig at være for sent.

- krone