Microsoft vil styrke Bing-søgemaskine med ny chatrobot

It-virksomheden håber på, at chatrobotten kan gøre Bing konkurrencedygtig med Googles søgemaskine.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

It-virksomheden Microsoft vil investere et tocifret milliardbeløb i OpenAI, som står bag chatrobotten ChatGPT.

ChatGPT bygger på kunstig intelligens.

Microsoft håber på, at ChatGPT kan gøre dets søgemaskine Bing i stand til at udfordre Googles meget brugte søgemaskine, skriver Bloomberg News.

OpenAI blev grundlagt af Tesla-chefen Elon Musk og iværksætteren Sam Altman. Virksomheden gjorde ChatGPT tilgængelig for offentligheden 30. november 2022.

Den skabte stor begejstring blandt almindelige brugere samt flere eksperter i kunstig intelligens, skriver det internationale medie Semafor.

Chatbotten kan ved brug af kunstig intelligens lave tekster om alt fra cocktailopskrifter til tilsyneladende autentiske skoleessays.

Det er denne teknologi, som ifølge Microsoft potentielt kan give bedre og mere udførlige svar fremfor bare klassiske weblinks på Bing.

Selskabet håber, at det vil trække flere mennesker over på søgemaskinen, skriver Bloomberg.

Men Stephen Alstrup, professor i datalogi ved Københavns Universitet, kan ikke forstille, at ChatGPT vil kunne forbedre en søgemaskine.

»ChatGPT vil for eksempel generere et svar på baggrund af de fem mest søgte weblinks. Problemet er, at disse weblinks kan indeholde vidt forskellige svar, som chatrobotten ikke tager højde for, når den genererer sit svar,« siger han.

Derfor kan robottens svar være fyldt med fejl, påpeger Alstrup.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil Microsofts investering lyde på ti milliarder dollar. Det svarer til cirka 69 milliarder kroner.

Foruden at styrke sin søgemaskine har Microsoft også ambitioner om, at ChatGPT skal tilføjes til eksempelvis skriveprogrammet Word.

Teknologien har bestemt nogle relevante anvendelsesmuligheder i den kombination, mener Stephen Alstrup.

»Her imponerer ChatGPT i forbindelse med for eksempel at kunne kombinere forskellige fagområder og tekstgenerering samt skabe nogle naturlige dialoger,« siger han.

Professoren tilføjer, at det også kunne blive et nyttigt værktøj til skolebørn, når de skal lære at skrive tekster. Dog skal der her tages højde for, at det ikke bliver en erstatning for, at børn lærer, hvordan de selv producerer en tekst.

Sam Altman lavede et opslag på det sociale medie Twitter tilbage i december 2022 om, at det er for tidligt i udviklingsprocessen at anvende ChatGPT til noget vigtigt.

Men der er ingen tvivl om, at ChatGPT er en elegant måde at vise styrken af kunstig intelligens, mener Stephen Alstrup.

/ritzau/