Microsoft under ny beskydning

IT-giganten får bøde på tre milliarder kroner og tvinges til at ændre i styresystemet Windows.

Læs mere
Fold sammen
Der er indledt åben frontkrig mod den amerikanske IT-gigant Microsoft, som må sluge den ene kamel efter den anden.

Efter pres fra det amerikanske justitsministerium, som i 2002 gennemtvang en aftale med Microsoft for at bryde selskabets monopol, gør IT-giganten det nu lettere for konkurrenter at få indblik i de ædlere dele af computerstyresystemet Windows for at få konkurrenternes programmer til at fungere bedre sammen med Windows, der bruges på flertallet af verdens computere. Nu skal betingelserne gøres enklere, kræver ministeriet.

Microsoft blev i sidste uge idømt en bøde på 520,6 millioner dollar (lidt over tre milliarder kroner) for at have krænket et patent fra et lille firma i det vidt udbredte computerprogram Internet Explorer.

Firmaet Eolas ejer sammen med Californiens Universitet et patent, som gør det muligt at lade andre programmer arbejde inden for Internet Explorer, de såkaldte »plug-ins« eller »applets«. Dommer James B. Zagel fra Illinois nedlagde også forbud mod, at Microsoft kan distribuere Internet Explorer, så længe programmet rummer det krænkede patent. Microsoft vil appellere afgørelsen inden for de 30 dage, der er sat som frist. Hvis Microsoft taber, skal al verdens netsider programmeres om til nye standarder. Ellers vil de ikke virke, når besøgende bruger Internet Explorer.

Samtidig ændrer Microsoft nu en funktion til elektronisk handel i sit styresystem Windows XP. Det sker efter pres fra det amerikanske justitsministerium.

Fra februar eller marts vil et klik på funktionen »Køb musik online« ikke længere automatisk starte Internet Explorer for at gå på nettet. Det sker nu, selv om brugeren har valgt at bruge et andet internet-program.

Den amerikanske stat Massachusetts, der som den eneste ikke accepterede forliget fra 2002, mener fortsat, at Microsoft er »ude i en foruroligende forretningsopførsel«. Massachusetts' generaladvokat sagde i retten i fredags, at Microsoft planlægger en intensiv kampagne mod unavngivne, rivaliserende internet-søgemaskiner og mod Adobe Systems. Adobe står bag Acrobat-programmet, som bruges til at læse det vidt udbredte PDF-filformat, som flere og flere virksomheder og myndigheder vælger at bruge til dokumenter og rapporter, fordi det kan anvendes på alle typer af computere og computersystemer.