Microsoft-stifter flirtede med ansat over e-mail: »Det var ikke en god idé«

Ledelsen i Microsoft advarede stifteren Bill Gates om, at han skulle stoppe med at sende upassende og flirtende beskeder til en kvindelig ansat.

Gennem de senere år er sagerne om Bill Gates' upassende adfærd overfor kvinder væltet frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft-grundlæggeren Bill Gates er havnet i en ny sag om »tvivlsom adfærd« over for en kvindelig ansat.

Ifølge Wall Street Journal blev milliardæren advaret om at stoppe med at sende beskeder med »flirtende« og »upassende« indhold til den kvindelige medarbejder på et tidspunkt, hvor han fortsat var fuldtidsansat og bestyrelsesmedlem i techgiganten.

Advarslen kom fra flere ledere i Microsoft, som var blevet gjort opmærksomme på de upassende e-mails. Sagen er mere end et årti gammel og stammer fra 2008.

Dog følger den i kølvandet på en række lignende beretninger bragt i både The Wall Street Journal og The New York Times, der gennem en længere periode har stillet Bill Gates i et alt andet end et flatterende lys, og som har fået medierne til at spekulere åbent i årsagerne til hans tumultariske skilsmisse fra Melinda Gates efter 27 års ægteskab.

Først blev det i 2019 offentligt kendt, at Bill Gates har plejet omgang med den dømte sexforbryder Jeffrey Epstein. Han skulle blandt andet have været passager på Epsteins privatfly, der ofte fløj rundt med unge piger og kvinder og derfor blev navngivet »The Lolita Express«.

Samme år modtog Microsoft et brev fra en kvindelig ingeniør, der tidligere havde været i firmaet. I brevet skrev ingeniøren, at hun havde haft et årelangt seksuelt forhold til Bill Gates, mens hun var ansat i virksomheden.

Det fik Microsoft til at igangsætte en advokatundersøgelse, mens bestyrelsen mente, at det var bedst, at Bill Gates fratrådte sin bestyrelsespost, så længe undersøgelsen stod på.

Stop beskederne

The New York Times har desuden berettet om to episoder, hvor Bill Gates inviterede kvindelige ansatte ud, og beskrevet, at han »var kendt for sine klodsede tilnærmelser over for kvinder«.

Ledelsens advarsel til Bill Gates i 2008 kom fra blandt andre Microsofts juridiske chef, Brad Smith, der i dag er præsident og næstformand. Ifølge The Wall Street Journal skulle han have advaret om, at »adfærden var upassende og skulle stoppes«.

Selv benægtede Bill Gates ikke, at udvekslingerne af e-mails fandt sted, og han medgav senere, at »det ikke var en god idé« og stoppede beskederne.

Microsofts talsmand har oplyst til avisen, at advarslen kom, kort før Bill Gates stoppede som fuldtidsansat i Microsoft. Talsmanden har desuden forklaret, at Gates havde foreslået den kvindelige ansatte at mødes uden for arbejdet, og at beskederne var både flirtende og upassende, men »ikke åbenlyst seksuelle«.

Bestyrelsen i Microsoft tog ikke yderligere skridt i sagen dengang, med den begrundelse, at der ikke havde været fysisk interaktion mellem Bill Gates og den kvindelige ansatte.

Bill Gates’ talsperson har benægtet episoden og udtalt, at påstandene er »falske rygter fra kilder, der ikke har direkte kendskab« til, hvad der er foregået.