Microsoft får den fulde Monti

Microsoft vil i næste uge blive idømt en milliardbøde af EU-Kommissionen og få ordre på at opgive sin markedsdominans. Konkurrencekommissær Mario Monti bekræfter sit image som Kommissionens mest frygtesløse medlem.

Microsoft får den fulde Monti - 1
EUs konkurrencekommissær, Mario Monti, erklærede i går, at der ingen vej er uden om en hård afgørelse mod Microsoft dominans, og at et forsøg på kompromis er kuldsejlet.<br> Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
BRUXELLES: Den amerikanske software-gigant Microsoft vil i næste uge blive idømt en bøde på flere hundrede millioner euro af EU-Kommissionen og samtidig få ordre på at standse dets praksis med at sælge sit multimedieprogram Media Player i en »pakke« med Windows, gjorde kilder i EU-Kommissionen i går klart.

Efter sammenbruddet i forhandlingerne med Microsoft og efter at have fået fuld opbakning fra de 15 medlemslande til at føre en hård linje i sagen gjorde EUs konkurrencekommissær Mario Monti det klart, at han ikke så nogen anden udvej end at anbefale en afstraffelse af Microsoft, når EU-Kommissionen holder sit næste møde på onsdag.

»Til sidst måtte jeg afgøre, hvad der var bedst for den frie konkurrence og for forbrugerne i Europa,« sagde Monti, efter at han tirsdag aften havde afslået et tilbud om et kompromis fra Microsoft.

Til det sidste havde den amerikanske koncern håbet på en studehandel med EU-Kommissionen som den, Microsoft indgik med de amerikanske konkurrencemyndigheder sidste år, og som tillader Microsoft at bevare sin markedsføring i USA. Men Mario Monti pegede på, at en sådan aftale ikke ville opfylde kravet om, at der skal være klar adskillelse mellem udbud af programmer og styresystemer, så andre firmaer også kan bruge Windows. EUs afgørelse kan ramme Microsofts position på det europæiske marked afgørende, og Microsoft bebudede i går, at man straks vil appellere EU-Kommissionens afgørelse på onsdag og gå til Den Europæiske Domstol i Luxembourg.

Politisk opbakning
EU-Kommissionens hårde linje i sagen kan også vække amerikansk kritik, men Mario Monti har betydelig politisk opbakning fra medlemslandene til sin politik i denne sag. Den 61-årige stilfærdige italiener har tidligere vist sig uforfærdet i angrebene på monopoler og overtrædelser af EUs konkurrencelovgivning.

I 2001 blokerede Monti for fusionen mellem General Electric og Honeywell til stor amerikansk ærgrelse, og EUs konkurrecekommissær har også lagt sig ud med Frankrig og Tyskland med hårde afgørelser i sager om Alstom og Volkswagen.

Mario Monti har antydet, at han gerne vil forblive som Italiens medlem af EU-Kommissionen, når der i november skal udpeges en ny Kommission. Men den italienske regering under Silvio Berlusconi overvejer at skifte ham ud for at sætte en italiensk kommissær ind, som mere afspejler regeringens holdninger end den politisk uafhængige Monti.