Microsoft-afgørelse i EU truer

EU-Kommissionen er klar med et udkast til afgørelse i den principielle monopolsag mod Microsoft, der ikke lover godt for selskabet.

Læs mere
Fold sammen
Første akt af EU-sagen mod Microsoft nærmer sig sin afslutning.

EU-Kommissionen har nu fremlagt internt en afgørelse om, hvorvidt Microsoft misbruger sin monopolstilling ved at binde sit Media Player-software til Windows-operativsystemet og dermed i praksis holder konkurrenterne ude. Den britiske erhvervsavis Financial Times mener endda at vide, at Kommissionen finder Microsoft skyldig og forbereder en større bøde til selskabet.

Sagen har afgørende principiel betydning for konkurrencesituationen i hele computerindustrien. Det interne udkast til en afgørelse skal nu igennem en lukket høringsproces og kan ende med at se anderledes ud. Kilder siger til Berlingske Tidende, at den lækkede trussel om bøde meget vel kan være et forsøg på at lokke Microsoft til forlig. For samtidig med at Kommissionen forfølger en hård linje, prøver man med den anden hånd at indgå et forlig, som vil spare Kommissionen for den sag ved EF-Domstolen, som Microsoft uundgåeligt vil rejse, hvis selskabet kendes skyldigt.

»Der er et udkast til en afgørelse, men afgørelsen selv er ikke blevet truffet, og vi kan bestemt ikke tale om bøder endnu,« sagde en talsmand for Kommissionen.

Anklager
Kommissionen er sur over, at Microsoft leverer sin media player - et stykke software, som kan afspille lyd og billeder - som en integreret del Windows-styresystemet og dermed gør det overflødigt at installere konkurrenternes media players. Desuden beskylder Kommissionen Microsoft for at have nægtet at give vital information til Sun Microsystems og andre konkurrenter, som ville have tilladt dem at konkurrere på markedet for servere, der kører Windows-drevne netværk af computere. Microsofts påstand er, at Sun kun var ude på at klone Microsoft-programmer, og at media playeren er en integreret del af Windows og i øvrigt har været det i ti år.

Sagen er yderst principiel og ligner den sag, de amerikanske konkurrencemyndigheder i flere år førte mod Microsoft for at have tvunget webbrowser-konkurrenten Netscape ud af markedet ved at gøre Internet Explorer-softwaren til en gratis, integreret del af Windows-styresystemet.

I den dramatiske retssag beordrede en dommer Microsoft opsplittet, men under appelsagen - og en ny, erhvervsvenlig præsident Bush - indgik de amerikanske myndigheder et forlig med Microsoft, som mange beskriver som tandløst, og som myndighederne nu selv udtrykker skepsis overfor.

Kompromis
De mere stridbare europæiske konkurrencemyndigheder ser ud til at være sværere for Microsoft at knække. Kommissionen stiller klare krav til et eventuelt kompromis: Hvad angår serverne, skal Microsoft tilbyde fuld interkompatibilitet. På dansk betyder det, at de skal fungere gnidningsfrit med al ikke-Microsoft-software.

Microsoft har allerede udtrykt villighed til at frigive mere information til konkurrenterne.

Værre ser det ud for media playeren. Her vil Kommissionen have den helt væk fra Windows-desktopen - og hvis det ikke kan lade sig gøre, skal konkurrerende players også tilbydes.

Den løsning ville være noget af en revolution og undergrave centrale dele af Microsofts strategi - så den løsning er næppe spiselig for software-selskabet.

Kommissionen håber at afslutte sagen inden 1. maj, hvor ti nye, mere USA-venlige lande bliver EU-medlemmer. Indgår parterne ikke forlig, ryger sagen efter al sandsynlighed videre til EF-Domstolen, hvilket vil skubbe en afgørelse noget længere ud i fremtiden.