MicroDrop Aqua jagter ny investor

Opfindelser. For to år siden blev teknologien hædret med en andenplads i den store opfinderkonkurrence - nu står virksomheden på tærsklen til et verdensgennembrud, men der skal mere kapital til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to år siden modtog svagstrømsingeniør Finn Lebech andenpræmien i den store opfinderkonkurrence. Han modtog prisen for en lavteknologisk metode til fjernelse af arsen i drikkevand.

Siden er systemet, der baserer sig på jernspåner, blevet videreudviklet for et større beløb, og adskillige danske vandværker benytter i dag teknologien i øvrigt sammen med andre af Finn Lebechs miljøløsninger, der som fællesnævner har fjernelse af uønskede stoffer i primært drikkevand.

Nu forestår det egentlige verdensgennembrud for den virksomhed, Finn Lebech har etableret sammen med investorer - MicroDrop Aqua Aps.

Markedet er enormt, vurderer han selv, og han baserer det på talrige foredragsturneer til ikke mindst Fjernøsten, hvor næsten alle lande har behov for mere effektive vandrensningssystemer.

Alene i et land som Malaysia planlægger man, ifølge Finn Lebech, de kommende år at bruge mellem 10 og 12 mia. kr. årligt på en bedre rensning af drikkevandet til over 10.000 landsbyer.

- Forestil dig, at vi for eksempel får 15 procent af det marked. Det er mere end én mia. kr. årligt, konstaterer han, mens han i samme åndedrag understreger, at adskillige fjernøstlige lande allerede har accepteret den danske teknologi.

Teknologiens holdbarhed og kvalitet er allerede dokumenteret. Det er ikke den side af sagen, der kan bremse udbredelsen af systemet.

Det kan til gengæld kapital eller snarere mangelen på samme. MicroDrop Aqua er kort og godt på jagt efter en investor, der hurtigst muligt kan fremtrylle fire-fem mio. kr. til den internationale udrulning.

- For det første skal vi bruge penge til verdenspatentet, så vi kan sælge licenser for udnyttelse af patentet, der hvor arsen-forureningen er størst. Dernæst resterer enkelte udviklingsomkostninger, men frem for alt skal vi have finansieret internationaliseringen, forklarer Finn Lebech, der regner med at kunne finde en virksomhed eller en privatperson, som er interesseret i at investere i selskabet.

I dag har MicroDrop Aqua blot tre medarbejdere inklusive Finn Lebech. Virksomheden, der ligger i Tåstrup, monterer selv sine systemer baseret på komponenter fra underleverandører.

Salg af licensFinn Lebech har ikke visioner om, at virksomheden skal blive en stor, dansk produktionsvirksomhed. Danmark har det reneste drikkevand i verden. Der mangler rent drikkevand overalt i verden, så det er der, det foregår.

- Et langt stykke ad vejen kommer forretningsgrundlaget til at hvile på salg af licensrettigheder eller partnerskab- produktion, hvor vi driver produktion sammen med en lokal partner. Vi har allerede en partner i Malaysia, der går og tripper for at kunne komme i gang med at producere vores system, fortæller han.

Da han vandt andenpræmien ved opfinderkonkurrencen for to år siden, beklagede han sig blandt andet over, hvor svært det var at skaffe opmærksomhed fra investorernes side, når der var tale om lavteknologiske løsninger. Sådan ser han ikke længere på det.

- Der er sket det, at vi har haft et fortrinligt samarbejde med rådgivende ingeniørfirmaer som COWI og Dansk Geo-servEx om konkrete projekter, og det har klart medvirket til, at vi virkelig bliver taget alvorligt ikke bare herhjemme men også i udlandet, forklarer han.

Fællesnævneren for MicroDrop Aquas systemer er, at de på en meget simpel måde og helt uden anvendelse af kemikalier er i stand til at reducere eller helt fjerne en lang række uønskede stoffer i drikkevand som for eksempel metan, svovlbrinte, aggressiv CO2, jern og klorerede opløsningsmidler. Virksomheden har i dag fire investorer. Finn Lebech ejer selv en lille fjerdedel af firmaet, der har Børge Frost Iwersen, som adm. direktør på deltid. Sidstnævnte har hovedbeskæftigelse på Danfoss. Den formelle etablering af selskabet fandt sted for to et halvt år siden med Stig Bøgh Karlsen som bestyrelsesformand og HIH som investorer. Det er HIH og gennem dem Videnskabsministeriet, der nu har opfyldt deres del af missionen, hvorfor de ønsker at afhænde ejerandelen til en forretningsorienteret investor med kapital. Finn Lebech har beskæftiget sig med vandrensning igennem mere end 20 år.