Mickey Mouse i gældsfælden

Den 44-årige franskmand André Lacroix fik sit ønskejob som chef for Euro Disney, men nu skal han være krisemanager, og bl.a. finde løsning på gæld for 20 mia. kr.

Mickey Mouse i gældsfælden - 1
Efter ganske få måneder gik det op for André Lacroix, at Mickey Mouse´s europæiske musehul ¿ Euro Disney i Marne-la-Vallée, øst for Paris ¿ havde problemer, og at det ikke var hyggelig familieidyl, han var kommet til ¿ men en gældsfælde. Foto: Bloomberg<p> Fold sammen
Læs mere
»Need magic?« - har du brug for lidt magi? - spørger André Lacroix i den seneste store reklamekampagne for Europas største turistattraktion, Euro Disney i Marne-la-Vallée, øst for Paris.

Det er der ikke færre end 12-13 mio. mennesker, der har hvert år, men alligevel er der nu mange, der håber, at Lacroix har ladet være at sælge helt ud, men har gemt lidt magi til sig selv.

Han har nemlig pludselig brug for det.

Det var så sent som i marts sidste år, at han lod en fornem, international businesskarriere tage et sving, der på papiret var til det sjovere.

Uddannet som økonom netop i Paris, havde han tjent revisionsfirmaet Ernst & Young og multinationale giganter som Colgate-Palmolive, Pepsi og Burger King, og han var kun lige tiltrådt som chef for Burger King International, da han fik - og straks greb - chancen for at flytte hjem til Paris og blive legeonkel.

Det burde være ønskejobbet for enhver, men ganske få måneder efter gik det op for ham, at Mickey Mouse´s europæiske musehul havde problemer, og at det ikke var hyggelig familieidyl, han var kommet til - men en gældsfælde.

»Atypisk sæson«
Den første advarsel fra André Lacroix kom, da 2003 sæsonen løb ud. 2Det havde været en »atypisk« sæson, hvor besøgstallet var faldet. Fra 13,1 til 12,4 mio. gæster.

Årsag: Hedebølge og familiernes manglende lyst til at bruge penge.

I marts havde han studeret musefælden nærmere, og så måtte han, udover underskud, annoncere, at Euro Disney for anden gang i sin bare 12 år gamle historie var røget i gældsfælden.

Og i denne uge, måtte han meddele, at det mod forventning ikke var lykkedes at forhandle en aftale i stand med kreditorerne til den forventede dato, 31. juli.

Nu beder han - mens aktiekursen er faldet til 1992-niveau - om to måneders frist mere, ligesom han advarer om nye underskud efter endnu en sæson, der ikke lever op til forventningerne.

Styrkeprøve
Udadtil er problemet, at Euro Disney i 2002 blev kraftigt udvidet med endnu en forlystelsespark, Disney Studios Park, til omkring fire mia. kr., men den historie er ikke fyldestgørende for kreditorerne, og nu er der styrkeprøve mellem ejere og kreditorer. Ejerne - Walt Disney co. 39. pct., den saudiske prins Alwaleed 16 pct. og institutionelle investorer - har ikke selv villet fylde depoterne op i fuldt omfang, fordi de tror, at kreditorerne, især en række store banker, har tillid til at folk nok skal begynde at valfarte til Mickey Mouse-verdenen igen. Regnskabet for 2003 taler om et Euro Disney, der har gæld for hele 20 mia. kr., og det er ganske meget for et område, der »kun« har årlige indtægter for cirka otte mia. kr.; ca. tyve gange så meget som Tivoli i København.

Disney Studios Park, der er en slags pendant til Universial Studios-forlystelsesparkerne i Californien og Florida og især handler om, hvordan man laver film, blev iværksat for at øge omsætningen hos Euro Disney - få folk til at blive en dag eller to længere, og bruge flere penge.

Men i den henseende har udvidelsen været en skuffelse, for det var bestemt ikke indkalkuleret at besøgstallet skulle falde med over 700.000 gæster.

Fine indtægter
André Lacroix misundes ellers af ledere af Europas efterhånden talrige forlystelsesparker for ualmindeligt fine indtægtsmuligheder.

Gæsterne lægger i gennemsnit 305 kr. på en dag i parken, og i Disneys nærtliggende hoteller med omkring 5000 sengepladser bruger de i gennemsnit 1350 kr. pr. dag, men der skal altså betydeligt mere til, hvis regnestykket skal hænge sammen.

Foreløbig kan den ret nyansatte André Lacroix, Euro Disneys fjerde direktør på seks år, lægge skylden for de røde tal på bundlinjen og for egenkapitalen på vejrliget og på det almindelige mismod i europæisk økonomi.

Men selv om han i løbet af et par måneder skulle få en ny aftale med kreditorerne, så er det klart, at han meget snart bagefter skal skaffe ganske mange ekstra gæster, der vil fylde Mickey Mouses gældshul op.

Lykkes det ikke er André Lacroix´s egen karriere gået i musefælden...