Mexicansk økonomi ser frem mod hårdt 2017 - mur eller ej

Uanset om der bliver bygget en mur på grænsen mellem USA og Mexico eller ej, ses 2017 som et hårdt år for den mexicanske økonomi.

Uanset om der bliver bygget en mur på grænsen mellem USA og Mexico eller ej, ses 2017 som et hårdt år for den mexicanske økonomi. (Arkivfoto)    Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE

Chefen for den mexicanske centralbank, Agustin Carstens, har tidligere sagt, at Donald Trump som amerikansk præsident skal ses som en skrækfilm for Mexico. Og analytikere siger nu til Bloomberg News, at landets økonomi skal gennem et mareridt - også selv om Trump undlader at bygge muren.

De økonomiske prognoser peger på en indenlandsk vækst på 1,7 pct. i år, hvilket vil være det laveste siden 2013.

- Det bliver et vanskeligt år for politikerne. Centralbanken vil skulle navigere mellem en masse rystelser - både internt og ekstern, siger Benito Berber, seniorøkonom i Nomura Holdings, til Bloomberg News.

Det er især Trumps valgløfter om at straffe selskaber, der flytter job væk fra USA, der kan hæmme den mexicanske vækst. Hvis det får amerikanske producenter til at dæmpe eller helt stoppe for at investere i Mexico, vil det ramme landet hårdt. Mere end halvdelen af de direkte investeringer i 2015 på 30 mia. dollar kom fra USA.

Og der skal ikke en gang mursten til for at få landets økonomi til at skælve. Selv et tweet fra den kommende præsident sætter spekulationerne i gang om, hvordan Mexico vil præstere økonomisk i 2017, når relationen til USA er sat på spidsen.

Tirsdag tweetede Trump, at bilmastodonten General Motors sender mexicansk producerede Chevy Cruze til amerikanske bilforhandlere toldfrit over grænsen - og at de i stedet burde betale en heftig importtold.

En dollar koster tirsdag 20,70 peso mod 17,21 peso ved indgangen til 2016.

Tirsdag skal der 1,0384 dollar til at købe en euro mod 1,0471 dollar mandag eftermiddag, mens der skal 118,17 yen til at købe en dollar mod 117,38 yen mandag eftermiddag.