Metalformand: Ballade på arbejdspladserne

Max Bæhring truer regeringen med, at der er risiko for ballade på landets arbejdspladser, hvis regeringen fortsætter sin nuværende kurs med at ville lovgive om arbejdsmarkedsforhold i stedet for at lade arbejdsgivere og lønmodtagere forhandle sig frem til egne aftaler.

"Hvis regeringen imod arbejdsmarkedets parter begynder at lovgive på områder, hvor den ikke har noget at gøre, vil vi arbejde for, at et nyt flertal i Folketinget ved først givne lejlighed laver om på tingene. Og det bliver hen over hovedet på arbejdsgiverne, som lige nu intet siger, mens regeringen ændrer reglerne på arbejdsmarkedet til arbejdsgivernes fordel," siger Max Bæhring til Ritzau.

Metalformanden er samtidig formand for de godt 200.000 industriansattes forhandlingsfællesskab CO-industri, og Max Bæhring understreger, at lovgivning på arbejdsmarkedet vil indebære en "rodebutik".

"Det betyder også, at vi i mellemtiden, til der kommer et nyt flertal i Folketinget, ikke vil tilpasse vore overenskomster.

Jeg kan godt se, at det bliver en rodebutik på virksomhederne, men det må regeringen og de arbejdsgivere, der lige nu ikke giver tilstrækkelig lyd fra sig, bære ansvaret for," siger metalformanden.

Udmeldingen kommer på baggrund af den seneste tids udmeldinger fra regeringen om, at der i den kommende tid vil blive lovgivet på visse områder af arbejdsmarkedet, som traditionelt har været overladt til aftaler mellem parterne.

Blandt andet har regeringen bebudet et deltidslovforslag, som skal fjerne de forbud eller begrænsninger, der er i visse overenskomster om deltidsarbejde.

Desuden har regeringen flere gange ytret ønske om at fjerne de eksklusivaftaler, som en række LO-fagforbund har på en del af landets arbejdspladser. Aftalerne bestemmer, hvilket fagforbund de ansatte på den pågældende arbejdsplads skal være medlem af.

Ligeledes har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i torsdagens udgave af Jyllands-Posten varslet, at der i løbet af foråret vil blive udstukket rammerne til en arbejdsmarkedsreform, der skal skaffe op til 100.000 flere i arbejde.

Og ifølge beskæftigelsesministeren vil intet være helligt: - Personligt ser jeg ingen bindinger på det projekt. Hver en sten skal vendes. Hvis det er mindstelønnen, der udgør en barriere, må vi diskutere den. Hvis det er skatteproblemer, må vi diskutere dem. Hvis det er arbejdsformidlingen eller kommunernes adfærd over for kontanthjælpsmodtagere, skal der ændres på systemerne. Alt er på bordet. Det er et ret ambitiøst projekt, siger Claus Hjort Frederiksen til avisen.

Til det siger Max Bæhring: - Der er ingen grund til, at tåbelig regeringspolitik skal føre til strid og kævl på arbejdspladserne. Det er præcis det modsatte, vi har brug for, understreger Max Bæhring.

Hvis planerne om en arbejdsmarkedspolitik går, som beskæftigelsesministeren spår, vil der blive fremlagt lovforslag på området i løbet af efteråret.

Ritzau