Merete savnede pionerånden

Iværksætteri. Holder det her vand?, var et af Merete Munchs spørgsmål, inden hun etablerede PionerBureauet i 2005. Det gjorde det.

Merete Munch, 38 år, havde været i 11 år på et af Viborgs store reklamebureauer, der var vokset til 40 medarbejdere, og drømmen om atter at opleve pionerånden som selvstændig modnedes i hende.

- Det var blevet for stort for mig, og jeg havde et ønske om at komme tilbage til, hvor vi begyndte, siger Merete Munch.

Hun etablerede 1. april 2005 PionerBureauet ApS i Hjarbæk nordvest for Viborg, og det betjener med tre medarbejdere nu kunder inden for detailhandel, mode og efterhånden også møbelindustri og idrætsverdenen.

Men inden hun kom så langt, måtte hun gennemleve enhver iværksætters tanker og tvivl, om det hele overhovedet kunne lade sig gøre.

- Jeg var i tvivl om det hele og brugte Aase Mørk fra erhvervsrådet til at afklare, om det var det rigtige, jeg havde gang i. Aase fik sat tingene op: Holder det vand, eller holder det ikke vand. Min handlingsplan blev bombet tilbage mange gange i forløbet, siger Merete Munch.

Hun afklarede selv med sin advokat, hvad hun i det hele taget måtte foretage sig af konkurrerende virksomhed i forhold til sin tidligere arbejdsgiver, og hun var på netværkskursus, hvor hun mødte andre i tilsvarende situation. Det mest værdifulde var dog sparringen med Aase Mørk, for den gav afklaring.

Læren fra håndboldbanenPionerBureauet står selv for idé, koncept, indkøb og distribution af kampagner for kunderne, mens blandt andet den grafiske del med layout er lagt hos freelancere. Firmaets eksistensberettigelse er at være lille og fleksibel og tage nogle af de opgaver, et større firma enten ikke vil røre ved eller ikke kan nå at omstille sig til. Fra kampagner med kræmmerhuse og popcorn til store kataloger.

Merete Munch skilter ikke med, at hun med efternavnet Sørensen var med i pionerdagene med damehåndbold i Viborg fra 1988, da Ulrik Wilbek kom til byen, og at hun spillede frem til 1996, da hun valgte at stoppe på grund af en skade. Men hun kan bruge nogle af erfaringerne fra den aktive karriere.

- Når man har spillet elitehåndbold eller en anden eliteidræt, er man slet ikke i tvivl om, at der er sammenhæng med at drive virksomhed. Vi er nødt til at rejse os igen, når vi får klø, for det er da hårdt ind imellem, siger Merete Munch.

Brug for startkapitalFor erhvervskonsulent Aase Mørk, ViborgEgnens Erhvervsråd, er Merete Munch eksemplet på en pige i en god stilling med en pæn løn, som bryder ud af trygheden for at blive selvstændig.

- Hun skulle bruge noget startkapital for at komme i gang, og for at kunne gå til bankerne, havde hun brug for en knaldgod forretningsplan og et budget, som hun selv skulle kende til bunds. Merete var god til at sælge sig selv, og det lykkedes, siger Aase Mørk.