Mere end hver tredje fotograf bliver selvstændig

Iværksætterånd. Når fagskolerne sender et nyt kuld fotografer ud i verden, vælger en meget stor del af dem at forsøge sig som selvstændige. De fleste med succes.

Fotograf-branchen skiller sig ud, når det kommer til andelen af nyuddannede selvstændige.

Fra 1996 og til 2007 har 39 procent af afgangseleverne på fotofagskolen i Viborg valgt at springe lige fra skolebænken ud i egen virksomhed. I alt er der i perioden uddannet 200 fotografer i Viborg, og på landsplan er tendensen den samme.

- Fotografer er til en vis grad enspændere, der ønsker selvstændighed i deres arbejde. Jeg har lavet statistik på området siden starten af firserne, og tendensen er stigende, siger cand. mag. i dansk og kunsthistorie Gunner Byskov. Han er souschef på fotograf-uddannelsen i Viborg, hvor han har undervist siden 1981.

Ifølge Gunner Byskov skyldes den høje grad af selvstændige især to ting. For det første har teknologien gjort det lang nemmere at starte som fotograf. Hvor det før var nødvendigt med særligt indrettede lokaler til fremkaldelse, kan en fotograf i dag stort set klare sig med et kamera og en computer. Den anden grund skal findes i uddannelse og livsindstilling

- De færdige fotografer er veluddannede, og deres svendeprøve er faktisk en salgsprøve, hvor det handler om at præsentere sit produkt. Derfor føler de sig godt klædt på til at starte selv, siger Gunner Byskov.

Kan det hele selvEn af de fotografer, der har haft stor succes som selvstændig er Dorte Grann. Hun blev færdiguddannet i år 2000, og lige efter grundlagde hun sin egen virksomhed - Grannfotografi.

- Det lå i kortene, at jeg skulle være selvstændig. Jeg havde fået en god uddannelse og følte, at jeg kunne det hele selv, siger Dorte Grann.

Allerede efter et år fik hun sin første ansatte, og i dag leder hun en succesfuld forretning, der både beskæftiger sig med reklame- og portrætfotografi.

Branchen mangler fotograferIfølge formanden for brancheforeningen Dansk Fotografisk Forening, Knud E. Jensen, skyldes den store lyst til selvstændighed ikke, at de nyuddannede mangler muligheder.

Ifølge ham er der stor mangel på uddannede fotografer, der ønsker fastansættelse i en af de etablerede virksomeheder.

- Flere af vores medlemmer henvender sig fordi de mangler folk, og det er medvirkende, at mange vælger en anden vej, end at blive ansat, siger han.

Knud E. Jensen slår fast, at der kun er lavet begrænset statistik på området. Blandt andet er der ikke lavet undersøgelser af overlevelsesraten for selvstændige fotografer. Han tror dog, at livet som selvstændig passer godt til branchen.

- Fotografer er jo selvstændige af natur. Vi er individualister, siger han.