Mellemøsten investerer i Frankrig og England

Pengestrømmen på ejendomsmarkedet går nu fra Mellemøsten til de store europæiske investeringslande England og Frankrig. Muslimerne køber stort op i Europa, og det er et spørgsmål om tid, før de opdager Danmark.

En ny betydelig økonomisk magtfaktor har meldt sig på banen, når der skal konkurreres om de mest spændende investeringsejendomme i Europa.

Mellemøstlige fonde og investeringsbanker har for alvor benyttet 2003 til at gå massivt ind på de traditionelle europæiske markeder i England og Tyskland. Og dermed slutter det ikke. Mellemøsten er formentlig kommet for at blive på ejendomsmarkedet.

Under MIPIM kunne den franske avis Le Figaro således berette, at selskaberne fra Mellemøsten betragtes som en ny betydelig spiller på det franske ejendomsmarked.

I 2002 stod investorerne fra Mellemøsten for 3,5 procent af investeringerne på det franske marked, men sidst år tegnede de sig næsten for det tredobbelte med en andel på ti procent.

Det mest synlige eksempel var salget af det tidligere hovedkvarter for Crédit Foncier de France på den prestigefyldte Place Vendôme i Paris. Køberen var nemlig en privat investeringsfond fra Qatar, Mayapan BV, og man skønner, at salgsprisen var tæt på 250 mio. euro.

Købet sket vel at mærke i hård konkurrence fra franske investeringsfonde, der var interesseret i få fingre i de 48.000 centralt beliggende kvadratmeter. Syv købere kom med deres bud, men det viste sig altså at den arabiske kapitalgruppe var den stærkeste.

Arabiske succeser
Det er dog ikke første gang, at Mayapan BV har trukket det længste strå i den slags handler i Paris. Tidligere har selskabet købt en offentlig bygning ved selveste rundkørslen på Champs Elysées, samt endnu en markant bygning længere nede ad indkøbsgaden.

Også andre arabiske selskaber er aktive i Frankrig. For eksempel bankkonsortiet Golf Finance House, der dog kun investerede 155 mio. euro i franske ejendomme i 2003. Konsortiet består af arabiske banker, primært fra Kuwait og Qatar.

Og der er flere eksempler på, at Mellemøsten nu har vendt blikket mod Frankrig - efter i årevis at have øget investeringerne på det britiske ejendomsmarked.

De fire største mellemøstlige ejendomsfonde investerede i 2003 til sammen for 2,5 mia. euro på det britiske marked, mens det tilsvarende tal i Frankrig var 462 mio. euro.

England er altså stadig arabernes foretrukne marked, men Frankrig kommer buldrende. Kuwaits førende bank, Kuwait Finance House, overvejer ifølge Le Figaro at gennemføre betydelige opkøb i Frankrig i den nærmeste fremtid. Enten som direkte investeringer eller via joint ventures med franske selskaber.

Banken har investeret for ni mia. dollars på verdensplan, men et større indtog på det franske marked afventer, at der sker en opblødning i det franske skattesystem.

Arabernes foretrukne marked for ejendomsinvesteringer er USA, fulgt af Europa. Kuwait Finance House er også aktiv i Sverige, men undgår foreløbig Østeuropa.

Religionen vigtig
Men hvorfor nu fokusere så meget på, at det er muslimske investorer? Jo, for religion spiller faktisk en stor rolle i investeringsbilledet i Mellemøsten.

Dels er en af grundene til, at de arabiske investorer vender blikket mod nye markeder, at de har det svært på hjemmebane. I mange arabiske lande gælder der to sæt regler: Et sæt for dem, der overholder islamiske love - sharia, og et andet sæt for alle andre.

Mange af de store islamiske fonde er derfor afskåret fra at investere i biografer, spritfabrikker eller tobaksfirmaer, hvorfor det kan være svært for dem at finde tilstrækkeligt med attraktive investeringsmuligheder på hjemmemarkederne. Der er ikke ejendomme nok.

I stedet opkøber araberne altså nu ejendomme i USA og Europa.

Her optræder de i rollen som moralske investorer. Deres muslimske fundament betyder nemlig endnu engang, at de er afskåret fra mange typer af ejendomme.

De mellemøstlige investorer nægter således at lægge hus til virksomheder som spillekasinoer, bordeller, våbenfabrikanter, hoteller og så videre.

Det skal blive spændende at se, hvornår den første muslimske ejendomsinvestering på dansk grund finder sted. Og hvordan det danske samfund vil reagere på det. I andre lande har man tilsyneladende valgt at se meget forretningsmæssigt på udviklingen.