Meget stærk amerikansk jobrapport

Der blev skabt 287.000 nye job i USA i juni. Det er langt mere end ventet fra økonomernes side. Amerikanske futures stiger som følge af tallet. Danske aktier går også i vejret. Trods den flotte rapport tror Danske Bank ikke, at Den Amerikanske Centralbank vil hæve renten lige med det første.

Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomerne havde ventet, at der vil blive skabt 180.000 nye job. Men at ledigheden samtidig ville stige svagt fra 4,7 pct. i maj til 4,8 pct. i juni.

Jobtallene var denne gang ventet med stor spænding. Dels på grund af usikkerheden omkring Brexit, og dels fordi jobrapporten skuffede fælt i maj måned, hvor der kun blev skabt 38.000 ny job. Det var lidt af et katastrofetal.

Jobtallet skal ses i relation til, at der har været en strejke hos Verizon. Den er nu overstået, og de 35.000, der var i strejke, vil optræde som nyansatte i juni.

Jyske Bank fremhæver, at det betyder, at økonomernes forventning reelt kun var på 145.000 nye job.

De stærke jobtal for juni skaber glæde hos Dansk Byggeri.

»Efter et par måneder med en - efter amerikanske forhold - sløj jobvækst, er USA med 287.000 nye job i juni tilbage i førertrøjen som verdensøkonomiens vækstmotor,« siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

»Når jobskabelsen samlet set er er gået lidt ned i kadence i 2016, skyldes det især, at det amerikanske arbejdsmarked nærmer sig fuld beskæftigelse - og så er det jo kun naturligt, at man ikke hver eneste måned kan opretholde helt det samme tempo som tidligere,« tilføjer han.

Ledigheden steg fra 4,7 pct. til 4,9 pct. Det skyldes først og fremmest, at arbejdsstyrken også voksede.

Hos Danske Bank regner med ikke med, at Den Amerikanske Centralbank, FED, vil sætte rente op lige med det første trods de gode jobtal.

»Det skyldes, at den amerikanske centralbank har gjort det klart, at den vil afvente og se, hvilke konsekvenser Brexit har for de økonomiske udsigter for amerikansk økonomi og udviklingen på de finansielle markeder,« skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i en kommentar til jobrapporten.

»Vi mener ikke, at amerikansk økonomi er immun over for en vækstnedgang i Europa som følge af Brexit usikkerhederne, og dermed tror vi ikke, at væksten i andet halvår bliver lige så høj, som den ellers ville have været. Derfor tror vi også, at den næste rentestigning er udskudt indtil næste å - vi tror helt konkret, at den næste rentestigning kommer i juni 2017,« hedder det videre.