Medie: Minister udtrykker mistillid til Postnords ledelse

Transportminister Benny Engelbrecht har udtrykt mistillid til ledelsen i Postnord, skriver Børsen.

(ARKIV) PostNord bil fotograferet den 27. juli 2016. PostNord kan med statspenge i ryggen fortsætte sin store restrukturering. Den betyder tusinder af opsigelser. Det skriver Ritzau, mandag den 11. juni 2018.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

På et lukket møde har transportminister Benny Engelbrech (S) udtrykt mistillid til Postnords ledelse, skriver Børsen. Det sker efter et anonymt brev fra en insider i Postnord beskriver, hvordan selskabet bruger statsstøtte til at konkurrere med private virksomheder på logistikmarkedet gennem datterselskabet Postnord Logistics

Benny Engelbrecht anerkender i et skriftligt svar, at sagen har svækket hans tillid til Postnord.

»I forhold til Postnord Logistics er der tale om en virksomhed, som gennem en periode har haft betydelige underskud. Det har givet anledning til uro i branchen, og mange henvendelser til medlemmerne af postforligskredsen og regeringen. Disse forhold har svækket min tillid til Postnords håndtering af netop den del af virksomheden. Der er nu igangsat en undersøgelse. Jeg ser frem til at få afdækket, hvad der er op og ned i sagen,« skriver han.

Benny Engelbrecht (S) sagde allerede torsdag, at han vil sætte gang i en ekstern undersøgelse af PostNord Danmark. Beslutningen kom efter, at flere politikere ifølge Jyllands-Posten havde modtaget et anonymt brev med specifikke anklagepunkter om svindel.

Efterfølgende afviste PostNord samtlige anklager i det anonyme brev.

»Der er tale om absurde anklager i et anonymt brev, som er helt grundløse. Alle påstandene i brevet er forkerte og er afsendt anonymt af en person uden indsigt i de faktiske forhold. PostNord kan tilbagevise alle anklager i brevet,« skrev Peter Kjær Jensen, adm. direktør i PostNord Danmark, til Jyllands-Posten.

Sagen udfolder sig samtidig med, at Folketingets Finansudvalg torsdag besluttede at lade transportminister Benny Engelbrecht (S) bruge over 100 mio. kr. på at forlænge den nuværende postaftale med PostNord frem til sommeren 2020. Det sker efter hårde politiske forhandlinger, hvor hverken Venstre eller Dansk Folkeparti har valgt at stemme for.

Beslutningen om at bruge yderligere 100 mio. kr. er vedtaget af regeringen, Radikale Venstre, SF og De Konservative. Partierne er samtidig blevet enige om at igangsætte en række analyser, der skal danne grundlag for de videre forhandlinger om en ny aftale.

Forlængelsen af den nuværende postaftale kommer oven på en hård politisk kamp og et dramatisk slutforløb, hvor transportministeren ikke lykkedes med at få en reel aftale med de borgerlige partier på plads.

»Jeg står gerne ved, at jeg godt kunne have været i gang tidligere med at lave den midlertidige forlængelse. Det har jeg også tilkendegivet over for Folketinget,« siger Benny Engelbrecht til Ritzau.

Venstre er et af de partier, der ikke har stemt for.

»Vi er i en situation, hvor vi med de oplysninger, som ministeren har givet til os, ikke kan tilslutte os det aktstykke. Og det skyldes ikke mindst, at han selv har givet udtryk for, at han ikke har tillid til PostNord,« siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau.

Også De Konservative er også meget skeptiske over den nye bevilling - og ikke mindst forløbet. Partiet har dog valgt at stemme for.

»Det er dybt kritisabelt, at ministeren her 12 dage før, at aftalen med PostNord udløber, ikke har fået styr på situationen. Det er utroligt, at han ikke har henvendt sig til os noget før for at få en aftale om, hvad vi gør med PostNord,« siger finansordfører Rasmus Jarlov (K) ifølge Børsen.

Regeringen, SF, Radikale Venstre og De Konservative vil i januar at gå i gang med at forhandle om en ny permanent postaftale. Transportministeren forventer senest i marts at kunne præsentere en aftale, som skal gælde fra sommer 2020.