Medie: Energigiganter gør sig klar til Ruslands rubelkrav

Det britiske finansmedie Financial Times skriver, at nogle af de største forsyningsselskaber i Europa nu forbereder sig på at kunne betale for den russiske gas i rubler. Betalingsmanøvren anses for at være »i overensstemmelse med sanktionerne«.

Tyske Uniper er et af Europas største forsyningsselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bernd Thissen/AP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Rusland lukkede for gassen til Polen og Bulgarien onsdag morgen, var der ingen tvivl om, at det var for at sætte pres på de øvrige gaskøbende lande i EU-blokken.

For at holde liv i økonomien kræver Rusland nemlig naturgassen betalt for i rubler, selvom kontrakterne med de europæiske energiselskaber er indgået i euro.

Men ifølge Financial Times gør nogle af de største energiselskaber i Europa sig nu klar til at kunne betale i rubler.

Det britiske finansmedie skriver, at gasdistributører i Tyskland, Østrig, Ungarn og Slovakiet nu forbereder sig på at åbne rubelkonti i den russiskejede Gazprombank i Schweiz.

Det sker, mens forhandlingerne mellem forsyningsselskaber og det russiske energiselskab Gazprom intensiveres i lyset af betalingstidsfrister, der nærmer sig.

Nogle af de selskaber, der ifølge Financial Times øger rubelberedskabet, skulle blandt andet være to af de største enkeltstående importører af russisk gas, tyske Uniper og østrigske OMV.

»Smuthul« i sanktionerne

I marts sagde den russiske præsident Putin, at gaskøbere i EU skulle åbne bankkonti med både udenlandsk valuta og rubler i Gazprombank.

Det åbner for en manøvre, hvorpå gasselskaberne kan betale for gassen i euro via Gazprombank – og dermed ikke bryde sanktioner – mens banken kan konvertere eurobetalingerne til rubler og sende pengene videre til Rusland.

Unipers økonomidirektør, Tiina Tuomela, har sagt, at de anser betalingsproceduren som »i overensstemmelse med sanktionerne«.

Tysklands vicekansler og økonomiminister, Robert Habeck, sagde onsdag ifølge Financial Times, at den russiske betalingsmekanisme er »den vej, EU har lagt ud for os.«