Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Berlingske Business kan i dag offentliggøre 2005-resultaterne fra Carefarm koncernen og Paranova Gruppen. De to havde i 2005 en samlet markedsandel for parallelimporteret medicin i Danmark på 83 procent og er samtidig de største spillere i Norden.
Begge selskaber blev i 2005 ramt hårdt af medicinalgiganternes krumspring med kvoteordninger og dobbeltpriser. Manøvrerne afskærer parallelimportørerne fra at købe ind på lavprismarkeder og sælge dem videre på højprismarkeder.
Omsætningen hos fynske Carefarm er de tidligere år tordnet i vejret, men det kom ud i en kraftig opbremsning i 2005 med en omsætningsvækst på blot fem procent til 1,7 mia. kr.
»Parallelforretningen stagnerer, og det er ikke tilfredsstillende. Forklaringen er, at Pfizers dobbeltpriser og kvoteordningerne fra selskaber som Novo Nordisk, Bayer og AstraZeneca. Vi kunne sælge meget mere, end vi har gjort, hvis vi blot fik lov at købe ind i de mængder, vi har brug for,« siger Hans Bøgh-Sørensen, ejer af Carefarm koncernen.
Paranova Gruppen vokser fortsat solidt i omsætningen og nåede i 2005 op på 1,3 mia. kr. - en vækst på 13 procent i forhold til 2004. Men ifølge Paranova lægger kvoter og dobbeltpriser et alvorligt pres på væksten fremover.
»Vi har tidligere oplevet omsætningsstigninger på 30 procent. Nu kan vi ikke skaffe de varer, vi skal bruge. Derfor er vores vækst nu mere afdæmpet,« siger Erik Pfeiffer, ejer af Paranova Gruppen.
Politikere skakmat
Parallelimportørerne advarer de danske sundhedspolitikerne om, at deres forsøg på at tøjle de offentlige medicinudgifter er ved at blive sat skakmat af medicinalgiganterne.
»Det koster skatteyderne dyrt i tabte besparelser, for hvert år der går, uden at der bliver grebet ind over for kvoter og dobbeltpriser,« siger Hans Bøgh-Sørensen, der udover at være ejer af Carefarm også er præsident for sammenslutningen af europæiske parallelimportører, EAEPC.
Bent Hansen (S), formand for amternes sundhedsudvalg, er alarmeret over udviklingen og lover parallelimportørerne støtte.
»Jeg forholder mig ikke til, om parallelimportørerne tjener penge eller ej. Problemet er, at multinationale medicinalkoncerner blokerer varernes frie bevægelighed i Europa. Det skal de stoppes i,« siger Bent Hansen.
Han vil nu rette henvendelse til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og til erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).
Retssag faldt til jordenParallelimportørernes problem er, at kvoteordningerne lige nu breder sig som ringe i vandet blandt de globale medicinalgiganter. Det sker efter at EU-kommissionen tabte en sag mod Bayer.
EU-kommissionen forsøgte med en retssag at stoppe Bayers kvoteordninger med EU traktatens artikel 81. Den handler om forbud mod alle former for aftaler mellem virksomheder, der kan påvirke handelen mellem medlemsstater, og som begrænser konkurrencen inden for fællesmarkedet.
Men det lykkedes ikke kommissionen at overbevise EF-domstolen om, at der var tale om en gensidig aftale mellem grossister og originalproducenter. Dermed faldt sagen til jorden med et brag.
»I dag holder store europæiske advokathuse kurser i, hvordan man laver kvoteordninger mage til Bayers kvoter. Samtidig tøver kommissionen med at åbne nye sager på baggrund af flere klager.«
»Konkurrencen er sat ud af kraft, når vi ikke kan få adgang til indkøb. Politikerne skal ikke længere regne med at parallelimport kan være med til at holde de offentlige medicinudgifter i skak,« siger Carefarms Hans Bøgh-Sørensen.www.pharmacodane.dk www.europa.eu/eur-lex/da/treaties
- find artikel 81 og 82 i EU-traktaten