Medicinal-firmaer vil selv betale for flere forskere

Efter ny eksportrekord er medicinalindustrien klar til selv at betale for at få uddannet flere forskere. Men den offentlige grundforskning er statens ansvar.

De danske medicinalvirksomheder er klar til selv at betale mere for at få uddannet de medarbejdere, de har brug for. Meldingen kommer, efter at det nu står klart, at den danske medicineksport sidste år rundede 30 mia. kr., hvilket er ny rekord.

»Medicinalvirksomhederne har længe efterlyst flere offentlige midler til uddannelse af de medarbejdere, der er brug for. Allerede nu finansierer vi uddannelse og forskning i fællesskab med det offentlige, og vi tager ikke afstand fra at udvide den form for samarbejde yderligere, hvis det kan være med til at løse rekrutteringsproblemerne,« siger Jan Iversen, formand for Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

Han understreger, at med en eksport på 30 mia. kr. i 2001 står det klart, at uddannelse af kommende medarbejdere i medicinalindustrien er af helt afgørende betydning.

»Og man kan sige, at det er på tide, at vi får noget igen for de skattekroner, vi lægger herhjemme,« siger han.

Claus Bræstrup, forskningsdirektør hos Lundbeck A/S, betegner det som meget uheldigt, at der efter alt at dømme ikke bliver givet flere midler til forskningen på den kommende finanslov.

»Men for finansloven er det afgørende vigtigt, at Folketinget tager hånd om området. Det er uheldigt og forkert, at de offentlige forskningsbevillinger daler i takt med, at det med eksporten bliver bevist, at bevillinger til forskning er en samfundsinvestering, som betaler sig,« siger forskningsdirektøren.

Lundbeck finansierer - ligesom de øvrige medicinalvirksomheder - i forvejen uddannelsen af en række PhD-studerende.

»Det er et område, vi gerne vil støtte yderligere. Men den fri forskning er en offentlig opgave. Den må industrien ikke komme til at påvirke,« siger Claus Bræstrup.