Medarbejderne flygtede, og lageret brændte til aske: Nu er Danfoss tilbage for at genopbygge Ukraine

Mens krigen fortsat raser i det østlige Ukraine, genoptager flere og flere virksomheder deres aktiviteter i landet. En af virksomhederne er industrivirksomheden Danfoss, der i begyndelsen af krigen måtte se sit lager i Kyiv brænde ned efter et bombeangreb. Nu er virksomheden klar til at hjælpe med genopbygningen.

En række danske virksomheder har genoptaget aktiviteterne i Ukraine. Det gælder også industrivirksomheden Danfoss, som trods et nedbrændt lager er klar til at levere kritisk udstyr til at genopbygge landet og udbedre de skader på for eksempel vand- og varmeforsyningen, som krigen har været skyld i. Her er håndværkere i gang med at reparere vandforsyningen i Ukraines næststørste by Kharkiv tilbage i februar. Om det involverer Danfoss-produkter, vides ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergey Bobok/AFP/Ritzau/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 4. marts bombede russiske tropper den danske industrigigant Danfoss' store lager uden for Ukraines hovedstad, Kyiv. Da den efterfølgende brand endelig døde ud tre dage senere, var alt ødelagt, mens medarbejderne var flygtet til det vestlige Ukraine og for nogles vedkommende helt ud af landet.

Alt, hvad Danfoss' ukrainske direktør, Andriy Berestyan, havde været med til at opbygge som ansat i Danfoss gennem 25 år, var forvandlet til aske.

I dag, knap to måneder senere, genåbner Danfoss officielt i Ukraine og er klar til at levere produkter, der er kritiske for genopbygningen af landet.

Og Danfoss er ikke den eneste danske virksomhed, der har eller er i gang med at genoptage aktiviteterne i Ukraine. Carlsberg meddelte torsdag, at selskabet har genåbnet sine to bryggerier i Ukraine, og også den danske it-branche er på vej tilbage til landet.

Allerede længe inden krigen brød ud 24. februar havde Andriy Berestyan sammen med Danfoss' ledelse i Østeuropa og hovedkvarteret i Nordborg på Als lagt beredskabsplaner for, hvad virksomheden skulle gøre i forskellige scenarier. Det ultimative scenario var en russisk invasion.

Så da de russiske troppede rykkede ind, flyttede Danfoss medarbejdere og deres familier ud af de krigsramte zoner i øst og omkring Kyiv til det vestlige Ukraine. De fleste medarbejdere valgte at blive, men flere kvindelige ansatte og en række familiemedlemmer blev evakueret ud af landet af Danfoss' kriseteam. De fleste til Polen.

»Vi tabte det hele«

Samtidig fik medarbejderne udbetalt løn og bonus, så de havde midlerne til at komme i sikkerhed.

»Topprioriteten var at få de ansatte og deres familier i sikkerhed. Derfor lukkede vi forretningen midlertidigt ned af sikkerhedsgrunde. Men kort inde i krigen blev vores lager, der lå i udkanten af Kyiv, bombarderet og brændte til aske på tre dage,« fortæller Andriy Berestyan over videomødetjenesten Google Meet fra sit midlertidige hjem i Lviv:

»Vi tabte det hele. Ikke nok med, at vi ikke kunne operere af sikkerhedsmæssige grunde – vores forsyningskæde var også helt tabt for os. Hele vores setup var ødelagt.«

Andriy Berestyan er direktør for Danfoss i Ukraine. Han opholder sig i øjeblikket i Lviv i det vestlige Ukraine sammen med sin kone og børn. Herfra har han arbejdet på højtryk for at genåbne Danfoss i Ukraine, efter at selskabets lager ved Kyiv nedbrændte i begyndelsen af krigen. Han håber snart at kunne vende hjem til Kyiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Med fuld opbakning fra Danfoss' ledelse og i tæt samarbejde med Adam Jedrzejczak, der er direktør for Danfoss Eastern European Region, gik Andriy Berestyan og hans ukrainske medarbejdere i gang med at planlægge en genåbning.

»Da den sikkerhedsmæssige situation begyndte at blive bedre, begyndte vores kunder igen at efterspørge vores produkter, ikke mindst fordi vi leverer meget vigtige dele til kritisk infrastruktur som varmeforsyning og forsyning af varmt vand – og dermed vigtige for genopbygningen af Ukraine,« siger Andriy Berestyan:

»Derfor har vi over de seneste tre uger genetableret vores forsyningskæder og genopbygget vores forretning i Ukraine. Vi har ikke genetableret det nedbrændte lager, men ændret vores setup, så vi nu leverer færdigpakkede produkter på baggrund af kundernes bestillinger.«

Genopbygning fylder det hele

Ifølge Andriy Berestyan går nogle af leverancerne til eksisterende kunder i den forholdsvis fredelige vestlige del af Ukraine, som har genoptaget allerede besluttede bygge- og infrastrukturprojekter. En kundegruppe er ukrainske virksomheder, der har flyttet deres aktiviteter og lagre til det vestlige Ukraine.

Men produkter til at genopbygge infrastruktur og reparere de ødelagte bygninger og boliger er det, der fylder mest.

Danfoss leverer komponenter til varmeforsyningen, aircondition, hydrauliske styresystemer til køretøjer, elektronisk styring til motorer på alt fra pumper til elevatorer og maskiner. Der er med andre ord tale om produkter, der er vigtige, når ukrainerne skal i gang med genopbygningen.

»Lige nu er myndighederne i Ukraine i gang med at vurdere skaderne for at finde ud af, hvad der kan genopbygges og repareres. Før var vores produkter vigtige til energibesparelse og til at udnytte energien så godt som mulig, men når det gælder genopbygningen af infrastrukturen, er vores produkter blevet endnu mere relevante,« siger Andriy Berestyan.

Helt konkret foregår leverancerne til Ukraine lige nu på den måde, at kunden bestiller varer, hvorefter Danfoss skaffer varerne hjem, ordner toldpapirer og andre formaliteter og sørger for, at varerne kommer til et midlertidigt lager i Lviv, hvor kunden så selv henter pakken.

På sigt vil Danfoss blive repræsenteret flere steder i Ukraine, og Andriy Berestyan forventer også, at han og de øvrige medarbejdere rykker tilbage til Kyiv inden længe. Men om Danfoss igen får et stort centralt lager i Ukraine, er indtil videre et åbent spørgsmål.

»Lige nu handler det om at få forretningen i gang igen og at kunne levere de kritiske produkter, som kunderne efterspørger. Men det er klart, at sådan en krise, som vi er i nu, også er en anledning til at gentænke den måde, vi organiserer os på, når vi genopbygger forretningen,« siger Adam Jedrzejczak fra Danfoss østeuropæiske hovedkontor i Polen.

Carlsberg genåbner to bryggerier

Danfoss er langtfra den eneste virksomhed, der har genoptaget aktiviteterne i Ukraine.

Carlsbergs topchef, Cees 't Hart, oplyste i forbindelse med offentliggørelsen af selskabets kvartalsregnskab, at det har genåbnet to ud af tre ukrainske bryggerier. Det drejer sig om bryggerierne i Kyiv og Lviv. Byggerierne kører ikke på fuld kapacitet endnu, og at de er i drift igen, betyder ifølge topchefen ikke, at alt er tilbage ved normalen.

Også it-branchen er på vej tilbage. Ukraine har i årevis været en højborg for også danske it-virksomheder, der ansætter veluddannede og højt specialiserede ukrainere til at løse opgaver for især vestlige virksomheder.

Jesper Lindholt er direktør for it-firmaet Livatek, som han stiftede i hovedstaden Kyiv for syv år siden. Da russerne invaderede Ukraine, rykkede han og mange medarbejdere til storbyen Lviv i det vestlige Ukraine, hvor de oprettede kontor, men de måtte drage videre mod Polen.

»Jeg var i Lviv i forrige weekend. Mine folk arbejder fortsat hjemmefra, hvilket jeg godt forstår. Der var luftalarm en-to gange dagligt, da jeg var der, og der var lige faldet missiler over jernbaneområdet, men fordi russerne rammer så dårligt, havde de i stedet ramt et dækfirma. Jeg kunne se røgsøjlen en kilometer væk fra kontoret,« fortæller han.

Fra kontor til flygtningecenter

Kontoret stod, som det blev forladt.

»Vi havde lånt møbler ud til et flygtningecenter og havde købt senge. Folk havde overnattet dér, men gjort pænt rent. Jeg mødtes med min kontorchef, hvilket for os etablerede en slags 'normalboble'. Det var det første møde i firmarammer på kontoret,« fortæller Jesper Lindholt.

Om aftenen samledes de ti af hans nu 65 medarbejdere, som er i Lviv, i byen. Ifølge Jesper Lindholt er ingen af de ansatte kommet fysisk til skade, men flere af de mandlige ansatte er alene tilbage, fordi familien er rejst i sikkerhed i udlandet.

»Inden for et par uger forventer jeg, at vi etablerer os i Lviv igen. Med Kyiv vil det vare lidt længere,« siger Jesper Lindholt, som lige nu er i Danmark, men altså forventer snart at være tilbage i Ukraine, hvor han har boet i mange år.

Jesper Lindholt har boet 15 år i Ukraine og stiftet virksomhed i landet, hvor han har 50 ansatte. Her er han fotograferet i Danmark, efter at han flygtede ud af landet umiddelbart efter krigens start. Nu har han været tilbage i Lviv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hans kunder i Danmark, Tyskland og Norge har bakket ham fuldt op.

»Kunderne har vist stor forståelse for det absurde. Vi har ansat seks-syv flere siden invasionen og er nu 65. Vi giver overskud. Selvfølgelig taber vi lidt på ufakturerede timer på grund af stress og jag blandt medarbejderne, men det går uforudsigeligt godt, hvilket jeg aldrig havde troet,« siger Jesper Lindholt, som tilskriver coronanedlukningen og tilvænningen til at arbejde væk fra kontoret en del af succesen.

Han er ikke i tvivl om, at han skal være i Ukraine.

»Når alt falder på plads, vil der være sådan en sympati over for Ukraine. Det vil være en fordel lige om lidt at have Ukraine i sit dna,« fastslår han.

»Vildt fantastisk moral og etik«

Det har også Christian Holst-Jensen oplevet. Han er administrerende direktør for den danske it-virksomhed Global Mediator, som har 76 ansatte i Ukraine og betjener kunder i Holland, Tyskland, Storbritannien, Danmark og Norden.

»Vi har mødt en helt fantastisk forståelse blandt vores omkring 25 kunder. Allerede 28. februar – fire dage efter invasionen – ringede en af vores største kunder, en børsnoteret virksomhed, og sagde: ‘Vi har talt om jer i weekenden. Vi støtter jer 100 procent. I har faktureret 1.000 timer om måneden. Det bliver I bare ved med uanset hvad’. Tak for det,« siger han taknemmeligt.

Han har siden invasionen fået yderligere tre ansatte og driver en positiv forretning.

Ifølge Christian Holst-Jensen kører langt over 90 procent af forretningen normalt. Af de 76 ansatte er 68 fortsat i Ukraine. To af medarbejderne har fået sønderskudt deres hjem, mens mange er rykket vestpå for at bo hos fjerne familiemedlemmer. Trods udfordringerne har de ansatte passet deres arbejde.

»Det er en helt vildt fantastisk moral og etik, medarbejderne udviser for at passe deres arbejde. Det er vildt imponerende,« siger Christian Holst-Jensen:

»Vores fokus har været at drive forretningen, så alle kan få deres løn, og den er rigtig god i it-branchen. Ved at sørge for, at 70 mennesker har det godt, sørger vi reelt for 700, fordi de alle servicerer familiemedlemmerne. Så har de også noget at stå op til, når idiotens krig er ovre, og dermed hjælper vi hele it-klyngen i Ukraine til at overleve.«

Men samtidig kan krigen i Ukraine måske også ende med, at Global Mediator udvider med en afdeling i Rumænien. Syv af de ansatte – alle kvinder – er nemlig taget til Rumænien.

»Her har de nu sat et kontor op, som vi vil bruge fremadrettet. Det har vi længe haft lyst til at gøre på grund af gdpr (EUs databeskyttelsesregler, som også gælder i Rumænien, der modsat Ukraine er med i EU, red.). Nu gør vi det,« siger Christian Holst-Jensen.