Medarbejdere skal ikke tvinges til vaccine

Arbejdsgivere skal ikke tvinge deres medarbejde til at lade sig vaccinere med H1N1-vaccine. Det må kun ske frivilligt, lyder meldingen fra HK/Privat.

Det er ikke arbejdsgiverens afgørelse, om medarbejderne skal vaccineres imod H1N1-influenza.

Det understreger fagforeningen HK/Privat, som løfter pegefingeren over for de virksomheder, der vil købe vacciner til medarbejderne.

- Virksomhederne kan ikke bare vælge at vaccinere deres medarbejdere - det er jo ikke en kvægbesætning vi snakker om. Det valg kan kun det enkelte menneske selv træffe. Spørgsmålet om hvilken medicin og hvilke indsprøjtninger, man ønsker, er suverænt medarbejderens eget valg, og det er ikke noget ledelsen kan beslutte, understreger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, Svend-Erik Hermansen i en skriftlig kommentar.

Dansk Erhverv har i Børsen ytret ønske om, at virksomheder herhjemme skal have lov til at købe vaccinen, da det ville "være oplagt at give virksomhederne mulighed for at købe det af de danske myndigheder, så de kan tilbyde det til deres medarbejdere".

Svend-Erik Hermansen understreger, at HK/Privat ikke er mod, at virksomhederne køber vacciner til medarbejderne. Men det skal være helt op til medarbejderne, om de vil tage imod tilbuddet, og derfor slår man hårdt på frivillighedsprincippet.

- Det er et vigtigt princip for os at holde fast i. Kroppen, indsprøjtninger og medicinforbrug har man altså ikke ledelsesret over som arbejdsgiver. Derfor skal arbejdsgiverbetalte vacciner altid kun være et frivilligt tilbud. Hvis en virksomhed køber store mængder af den meget dyre vaccine, frygter vi, at der kan opstå et underforstået pres for at tage imod, siger Hermansen./ritzau/