McDonald's-chefer solgte job for 100.000 kroner

To ledere på McDonald's restauranter i Sverige er blevet politianmeldt for at have solgt arbejdspladser i fastfood-kæden til udlændinge, der håbede på at få opholdstilladelse, for 100.000 svenske kroner.

To ledere på McDonalds restauranter i Sverige er blevet politianmeldt for at have solgt arbejdspladser til udlændinge. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fastfood-kæden McDonald's er akkurat blevet kåret som Danmarks bedste arbejdsplads 2012. Men på den anden side af sundet står kæden i en noget anderledes situation, efter efter den svenske avis Expressen har afsløret, at to McDonald's ledere solgte arbejdspladser til udlændinge for 100.000 svenske kroner.

De to chefer er mistænkt af politiet for at have lokket udlændinge til Sverige med løftet om arbejde og i sidste ende opholdstilladelse, som en ansættelseskontrakt kunne sikre dem. Prisen for at få arbejdet på ”den gyldne måge” lå på 100.000 svenske kroner.

En af de ansatte skulle, ifølge Expressen, overføre mellem 3.000 og 11.000 svenske kroner af sin løn hver måned til sin chef eller chefens slægtninge. I et andet tilfælde solgte en ansat alle sine ejendele og tog store lån i hjemlandet, så han havde råd til at rejse til Sverige og tage jobbet på McDonald's.

McDonald's Sverige fik først tidligere på efteråret besked om de formodede kriminelle handlinger, men politiet mistænker dem for at være foregået i over tre år på forskellige McDonald's restauranter. I hele den periode har de to mistænkte haft ledende stillinger hos McDonald's Sverige, som nu har sagt de to mistænkte chefer op. Den ene af de to, som Expressen har talt med, nægter sig skyldig og udtrykker, at han er ked af, at han har mistet sit job.

I et enkelt tilfælde skulle en af de to mistænkte ligefrem have taget passet fra en ansat, så han ikke kunne forlade landet. Det gjorde han efter, at den ansatte klagede over afpresningen og arbejdsforholdene.

”Vi ser meget alvorligt på situationen her. Vi har befriet to af medarbejderne og gør vores bedste for at samarbejde med politiet i deres fortsatte efterforskning,” siger Håkan Ström, der er pressechef hos McDonald's Sverige, til Expressen.

Hvis de to mistænkte McDonald's-ledere findes skyldige i den alvorlige forbrydelse, kan de i værste tilfælde risikere op mod fire års fængsel. Udlændingestyrelsen i Sverige er også trådt ind i sagen og samarbejder med politiet i Stockholm for at kunne klarlægge omfanget af de solgte arbejdspladser.