Matador-spil om britisk avis

Den tidligere ejer Lord Black fløj i privatfly, fordi han kunne, og brugte sit avisimperium til at finansiere en passion for Napoleon. Nu har han solgt Daily Telegraph-gruppen til to de hemmelighedsfulde gniere tvillingeparret Frederick og David Barclay.

Matador-spil om britisk avis - 1
De mediesky britiske tvillinger, Sir David Barclay (tv.) og Sir Frederick Barclay, på 68 ejer rederier, bryggerier og virksomheder i en målestok, der gør dem til nogen af de rigeste mænd i Storbritannien. Nu har de også indledt slaget om det britiske avismarked, hvor deres udtalte nærighed også nok skal slå igennem. Foto: AFP<br>
Læs mere
Fold sammen
LONDON: Hvis britisk erhvervsliv var et Matador-spil, ville Barclay-brødrene være ualmindeligt irriterende at spille imod.

De 68-årige tvillinger begyndte i det små med at renovere ejendomme og har nu rykket hoteller ind på flere lukrative felter som Ritz i London og Mirabeau i Monte Carlo. Tvillingerne ejer rederier, bryggerier og virksomheder på en skala, der gør dem til nogen af de rigeste mænd i Storbritannien med en anslået formue på omkring 6,5 mia. kroner.

Deres nyeste erhvervelse Hollinger Inc rykker dem ind på et nyt felt i den britiske avisbranche, hvor nu kun Rupert Murdoch kan overgå dem i antal aviser på det britiske marked.

Hollinger Inc. ejer blandt andet den konservative avis Daily Telegraph, Sunday Telegraph og magasinet The Spectator. Den tidligere ejer, mediebaronen Lord Conrad Black of Crossharobur, ser i mellemtiden ud til at have nået det felt på Matador-spillet, der beder spilleren om at rykke direkte i fængsel og har afsat frugten af 20 års arbejde i mediebranchen til brødrene for den rørende billige pris af knap tre mia. kroner.

Lord Black får efter alt at dømme brug for pengene til at betale de advokater, der skal hjælpe ham i sagen mod de vrede aktionærer, der i et 45 sider langt søgsmål har sagsøgt ham for mere end 120 mio. kroner, som de mener han har direkte plyndret eller lusket ud af selskabet for sin egen fornøjelses skyld.

Griskhed
Den canadisk fødte Conrad Black begyndte at sætte sit mærke på de britiske medier for 20 år og gjorde i en årrække så god en figur i Storbritannien, at han frasagde sig sit candadiske statsborgerskab for at blive britisk Lord. Forretningen gik tilsyneladende strygende, indtil aktionærerne sidste år for alvor begyndte at røre på sig. For det viste sig, at Conrad Black ikke var tilfreds med at hæve sin ikke særligt beskedne årsløn som bestyrelsesformand i Hollinger Inc.

Over en årrække brugte han million efter million til at betale for en livsstil, der formentlig ville få de sparsommelige Barclay-brødre til at gå i koma. Black havde sit eget privatfly. Et faktum, han i en email til en ansat indrømmede, »måske var unødvendigt«, men som »adelig forbeholder jeg mig retten«. Staben i hans gigantiske hus i den eksklusive Kensington-residens i London blev akkurat som personalet i New York-lejligheden betalt med firmaets penge. Dertil kom Conrad Blacks faste overbevisning om, at selskabet skulle forsyne kontanterne til at følge hans hobby.

Først kom biografien om Napoleon Bonaparte, og Black kunne ganske enkelt ikke skrive igennem uden at blive ejer af den tidligere kejsers stol, der angiveligt var blevet brugt af Napoleon selv til at styre slagets gang. Blacks anden store interesse Franklin D. Roosevelt fik avisgruppen også lov til at betale for, da avisbaronen anskaffede sig en række af den tidligere præsidents personlige ejendele for omkring 80 mio. kroner. De, der klagede over hans udskejelser, havde Lord Black ikke meget andet end hån til overs for. Han kaldte dem »smålige hyklere«, der nægtede at anerkende hans indsats for at opbygge forretningen.

Til sidst ville aktionærerne ikke finde sig i Lord Blacks ekstravagance længere. I sidste uge blev han uden videre fyret og skal nu finde sig i en grundig undersøgelse i USA, hvor finanstilsynet har kig på ham.

Velgørenhed droppet
Udfaldet af den undersøgelse kan afgøre, om Barclay-brødrene får mulighed for at gennemføre den handel, de skrev under på i lørdags. Men overtager de to avisgruppen, kommer der nye toner på de gamle aviser. De to hemmelighedsfulde brødre er kendt for at være sparsommelige på grænsen til det pengepugende. Da de sidste år overtog tøjkæden Littlewoods, var en af deres første handlinger at droppe forretningens normale bidrag til velgørende organisationer. Beslutningen var især pinlig for den britiske regering, der i 2000 anbefalede dem til en orden netop på grund af deres indsats for velgørenhed. Ikke meget er kendt om brødrene, der med vilje holder sig godt og grundigt ude af rampelyset.

Bor i skattely
Den ældste tvilling David giftede sig i 1950erne med modellen Zoe, der på det tidspunkt var hovedperson i en marketingkampagne for britisk mælk. Den korte periode i mediernes søgelys var tilsyneladende så traumatisk for begge brødre, at de har valgt aldrig at gentage oplevelsen. De giver sjældent interview og lader sig kun nødtvunget fotografere. Familien bor nu i skattely på den mikroskopiske ø Brecqhou ud for de britiske kaneløer, hvor de har bygget sig et gotisk slot med to swimmingpools og en helikopterlandingsplads. Brødrene ejer også aviserne The Scotsman og The Business, der begge mærkede brødrenes sparekniv, så snart de blev overtaget.

Daily Telegraph kan lide den samme skæbne. Men det er ikke, hvad der for alvor har rystet den britiske middelklasse og landadelen. Det er de seneste signaler fra brødrene om, at den ærkekonservative avis muligvis vil støtte Tony Blair, og at de konservative ikke længere skal regne med at have et fast organ til at få afsat deres meninger.

På den måde har brødrene forøget chancerne for, at regeringen vil godkende handelen, og tvillingerne kan indtage et nyt felt på i det store Matador-spil.