Massive kursfald efter ny importtold fra Trump

Nye amerikanske importtakster førte til amerikanske kursfald.

Stock price movements are seen on a screen at a securities company in Beijing on March 23, 2018. Hong Kong and mainland Chinese stocks plunged at open on March 23 on growing fears of a global trade war after Donald Trump imposed billions of dollars of tariffs on Chinese imports and Beijing drew up a list of retaliatory measures. / AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS ASFOURI

Det amerikanske aktiemarked tog et gevaldigt dyk torsdag, der blev dagen, hvor den amerikanske præsident, Donald Trump, skød en handelskrig i gang ved at underskrive et memorandum om indførsel af importtakster på op til 60 mia. dollar på import fra Kina.

Det førte til fornyet frygt for virkningerne på verdensøkonomien, og investorernes frygt for eskalerende handelshindringer udeblev ikke, idet aktierne blev sendt massivt ned under usædvanlig stor omsætning.

Fredag morgen fortsætter de massive kursfald i såvel de amerikanske futures som i de asiatiske aktiemarkeder.

Det brede S&P 500-indeks lukkede torsdag med et tab på 2,5 pct. til 2643,69. Dow Jones-indekset sluttede med et minus på 2,9 pct. til 23.957,89, mens Nasdaq endte med et fald på 2,4 pct. i 7166,68.

Omsætningen løb op i 7,8 mia. aktier, mens det 20-dages glidende gennemsnit lyder på 7,2 mia. aktier.

Volatilitetsindekset VIX, der bruges som barometer for investorernes risikotilstand, tog et hop på over 30 pct., hvilket afspejler frygten for en global handelskrig.

»Der er massive negative undertoner lige nu. Det er ikke umuligt, at der vil være øretæver i luften i et stykke tid. Jeg kan ikke se noget som helst i sol, måne og stjerner, der kan forsikre investorerne om, at tingene bare går godt,« siger porteføljeforvalter John Carey fra Amundi Pioneer Asset Management i Boston til Reuters.

Og fredag morgen har de kinesiske myndigheder allerede taget skridt til en optrapning med indikationer om massiv told på import af 128 amerikanske varegrupper, der blandt andet vil ramme den amerikanske landbrugseksport, hvis ikke der findes en forhandlingsløsning.

Det lægger pres på de amerikanske futures, der fredag morgen ligger med drop på 0,6 pct. til 1,0 pct.

MASSIVE KURSFALD I MANGE SEKTORER

Der var massive kursfald på over 2 pct. i hele syv af de 11 undergrupper i S&P-indekset.

Finansaktierne fik en øretæve på 3,7 pct. på baggrund af blandt andet store dyk i obligationsrenterne, der for den tiårige T-bonds vedkommende faldt næsten 10 basispoint til 2,80 pct.

Industrisektoren, der ellers har fået stor glæde af Donald Trumps protektionistiske retorik, dykkede 3,3 pct. med fald i blandt andet Boeing på 5,2 pct., mens Caterpillar faldt 5,7 pct., og 3M tabte 4,7 pct.

Råvare-, sundheds- og teknologiaktierne fulgte efter med fald på henholdsvis 3,0 pct., 2,9 pct. og 2,7 pct., og selv energipapirerne, der de seneste dage har nydt godt af høje oliepriser, dykkede godt 2,0 pct.

Eneste positive sektor var forsyningsselskaberne, der som tilflugtssted for kapital i risikable tider øgede 0,4 pct.

Blandt enkeltaktierne fortsatte problemerne for Facebook, der måtte konstatere et fald på 2,7 pct. efter fortsat frygt for at koncernen bliver ramt af strammere regulering i kølvandet af den nylige datalækage.

Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, oplyste i et forsøg på at lægge låg på skandalen, at han er åben for yderligere offentlig regulering og gerne stiller op til en høring i kongressen.