Massiv udrulning af spilleautomater i Danmark

Spilleautomater. Siden den ny spillelov blev vedtaget i 2001, er antallet af lovlige spillemaskiner i Danmark øget med 8.000.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danskerne trak sidste år mønter til en værdi af 11,6 mia. kr. gennem de mange spilleautomater, der er opstillet i kiosker, restauranter og spillehaller. Og opstillerne af automaterne, automatbranchen, tjener styrtende med penge på et voksende marked. Siden 2001 er der blevet opstillet 8.000 nye automater, og mange flere er ved at blive rullet ud på nye spillesteder. - Vi opstiller cirka 30 til 60 nye automater om måneden, siger salgsdirektør Freddy Pedersen fra virksomheden Jackpot, der har opstillet 1.500 til 1.600 automater i kiosker og egne spillehaller. Jette Posch, der er direktør i koncernen bag fire spilleselskaber ejet af Erhvervsinvest, herunder Spilorama og Elite Gaming, fortæller, at hendes virksomheder har planer om at opstille yderligere 800 til 1.000 automater i løbet af de næste par år. - Det bliver sværere og sværere at finde nye spillesteder, men markedet er ikke mættet, siger hun.

34.000 tilladelserSpecialkonsulent Jan Madsen fra Spillemyndigheden, der fører tilsyn med de danske spilleautomater, oplyser, at myndigheden til dato har udstedt tilladelser til opstilling af i alt 34.000 automater i Danmark. - Der er i loven ingen grænser for, hvor mange automater der må opstilles herhjemme. Men vi ser oftere, at kommunerne laver lokalplaner, som kan forhindre opstillingen af flere automater, siger han. Der må opstilles op til tre automater i restaurationer med alkoholbevilling, mens der i deciderede spillehaller må opstilles flere. Begrebet spillehaller dækker også over kiosker, som rydder hylderne i et særskilt lokale til fordel for de nye pengemaskiner.

Vil have flereDet er ikke mindst i landets mange små kiosker og nærbutikker, der bliver stillet nye automater op. Og disse virksomheder glæder sig over maskinernes fremmarch. - Mange af vores medlemmer presses af supermarkeder, der begynder at holde åbent om søndagen. De vil meget gerne have automater ind i butikkerne som de kan supplere indtægterne med. Og vores medlemmer har plads til flere automater, siger Hanne Nielsen, næstformand i Nærbutikkernes Landsforening og ejer af Hannes' Nærkøb i Ranum ved Løgstør. Hun vurderer, at cirka 40 procent af medlemmerne i Nærbutikkernes Landsforening har opstillet spilleautomater. I Hannes' Nærkøb er der opstillet ni spilleautomater. - Dem er jeg meget glad for, siger hun.

Opgør med sort markedErhvervsBladet har gennemført en regnskabsanalyse af de 15 største automat-virksomheders regnskaber. Her fremgår det, at virksomhederne øgede det totale overskud før skat med 20,9 procent i 2005 i forhold til året før. I samme periode øgede de 15 virksomheder bruttofortjenesten med 11,1 procent, mens det totale antal ansatte i virksomhederne var konstant. Det er ikke mindst spilleloven fra 2001, der er en væsentlig årsag til branchens positive udvikling. Det primære formål med den nye spillelov var at begrænse det ulovlige spillemarked fra klubber og "baggårde".Midlet var blandt andet en strammere kontrol af branchen, herunder direkte rapportering til Skat fra hver enkelt spilleautomat. Loven førte til, at den illegale del af branchen forsvandt, og de lovlige aktører mistede en væsentligt konkurrent. Den stigende omsætning på spilleautomaterne forgylder ikke kun branchen. Fra 2004 til 2005 er afgifterne på spilleriet steget fra 690 mio. kr. til 750 mio. kr., oplyser Spillemyndigheden.