Massiv fremgang i USAs industri

Svulmende ordrebøger får USAs industri til at køre i højeste gear for tiden. Også i Danmark melder industrien om pæn fremgang, mens resten af Europa halter noget bagefter.

Massiv fremgang i USAs industri - 1
USAs fabrikker producerede i et uholdbart højt tempo i november, mente mange analytikere dengang. Men det var industrifolkene åbenbart ligeglade med, for i december satte de farten yderligere op, viser nye tal fra foreningen af indkøbschefer (ISM).

Den såkaldte ISM-indikator, der betragtes som en af de mest pålidelige indikatorer for USAs økonomi, steg til det højeste niveau i 20 år. Efter den stærke udvikling i november havde de fleste analytikere ellers forventet en mindre tilbagegang. Men det gik altså lige modsat, blandt andet fordi ordrebøgerne nu er mere fyldte end på noget tidspunkt siden 1950. Fremgangen er bredt fordelt over alle brancher - også den tidligere så hårdt pressede stålindustri.

»Hos stort set alle vores kundegrupper ser vi masser af ordrer. Vi er fuldstændig bookede for hele 1. kvartal. Vi laver så meget, som vi overhovedet kan,« siger Thomas Usher, administrerende direktør for landets største producent U.S. Steel, til TV-stationen Bloomberg News.

Nye jobåbninger
Økonomer glæder sig også over, at industrien melder om nye jobåbninger. Således steg ISMs beskæftigelsesindeks til det højeste niveau siden de gode tider i 1999.

»Det er værd at hæfte sig ved, fordi jobskabelsen hidtil hovedsageligt er foregået i serviceerhvervene og kun i begrænset omfang i fremstillingssektoren,« siger økonomen Peter Lauridsen fra den svenske bank SEBs danske afdeling.

En del analytikere havde ellers frygtet, at det amerikanske opsving kunne blive hæmmet af et faldende privatforbrug. Skattelettelser og rentefald har hidtil holdt forbruget oppe trods stigende ledighed, men hvis forbrugsfald skal undgås, er det nødvendigt med stigende beskæftigelse i et større omfang, end opsvinget hidtil har givet. Og det tyder de nye tal altså på, at vi kommer til at se.

Bedre tysk industri
Også Europas industrifolk melder om fremgang, men slet ikke i samme omfang som deres amerikanske kolleger. Således steg euro-områdets pendant til ISM-indekset mindre end ventet, men dog til det højeste niveau i tre år. Især tysk industri klarer sig bedre, mens de franske og italienske indeks faktisk faldt.

Herhjemme tager Dansk Indkøbs- og Logisitikforum (DILF) temperaturen på industriens indkøbschefer i samarbejde med Danske Bank. Og også den danske december-måling tyder på fremgang.

»Det var særligt indekset for industriproduktion, som steg i december. Netop produktionsindekset er en rimelig god indikator for udviklingen i dansk økonomi. Med den seneste stigning i produktionsindekset er signalet om fremgang i dansk økonomi meget stærkt,« skriver DILF og Danske Bank i en fælles kommentar.