Massefyring tager flere med i faldet

550 medarbejdere står snart uden job, efter at MAN Diesel i Frederikshavn i går varslede fyringer af halvdelen af deres ansatte. Dertil kommer 300 ekstra stillinger, når underleverandørerne bliver ramt.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Det kommer til at sprede sig som ringe i vandet, når MAN Diesel stopper produktionen af dieselmotorer i Frederikshavn. Lukningen vil nemlig komme til at sende bølger videre gennem det nordjyske erhvervsliv.

- Ud over de 550 medarbejdere, der er blevet fyret, rammer det jo også underleverandørerne, så vi forventer, at det kommer til at koste cirka 300 job mere. Det er kolossalt mange mennesker, der skal have sikret en fremtid, siger Frederikshavns borgmester Erik Sørensen.

Poul Knudsgaard, der er produktionsdirektør for MAN Diesel, vil ikke sætte tal på hvor mange, der kan forventes at blive taget med i faldet.

- Det kommer helt sikkert til at ramme vores underleverandører i et eller andet omfang, men lige nu fokuserer jeg på vores egne ansatte. Folk er i chok, for det påvirker de her mennesker hårdt, siger han.

»En meget sort dag«

Jørgen Larsen, der er formand for METAL Frederikshavn, er meget ligefrem omkring betydningen af MAN Diesels massefyringer, og de muligheder der nu foreligger for de afskedigede medlemmer.

- Hvad kan vi gøre? Det eneste vi kan gøre, er at sørge for, at de fyrede medlemmer får de dagpenge, de er berettiget til. Der er jo ikke nogen steder, hvor jobs hænger på træerne, siger han.

Fyringen rammer ekstra hårdt, da de ifølge Jørgen Larsen i forvejen har svært ved at få lokket nye arbejdspladser til udkantsområderne i Danmark. De har stået i situationen før, da Danyard lukkede for ti år siden. Morten Dahlberg, afdelingsleder for 3F Nordøst Vendsyssel, er endnu mere pessimistisk omkring konsekvenserne for de berørte 3F-medlemmer:

- Det er en meget sort dag i dag. Jeg vil tillade mig at sige, at det er en katastrofe for lokalsamfundet. Nu skal jeg ikke være dommedagsprofet, men det bliver meget svært.De fyrede medarbejdere har selvfølgelig en knowhow, som kan bruges på andre virksomheder, men vi ser i øjeblikket en jobafvikling, frem for nye arbejdspladser.

Det vil kunne mærkes over alt i lokalområdet, når 550 af byens cirka 23.500 indbyggere pludselig kommer til at stå uden job.

Møde med ministre

Borgmesteren har holdt møde med Erhvervs- og Økonomiminister Lene Espersen (K) og Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) for at finde en løsning på de mange ledige. Indtil videre er der ikke kommet noget konkret på bordet, men Erik Sørensen er optimistisk trods finanskrisen.

- Svaret er nye arbejdspladser, men det er jo ikke nogen heldig timing. Vi håber på hjælp fra alle sider, og jeg sætter min lid til, at de vil være med til at sætte gang i tingene. Men i sidste ende er det et problem, vi skal løse selv. Det skal vi i gang med, og det har vi gjort før, og det skal vi nok klare igen.