Maskinvarme bliver genbrugt

Varmeregningen er skruet ned til 0 i malerhallen hos virksomheden Muehlhan i Esbjerg.

Det er ikke kun papir, dåser og plast, der kan indgå i et genbrugskredsløb. Varme kan også, og det har de valgt at udnytte hos virksomheden Muehlhan A/S, der har sin ekspertise i industriel og maritim overfladebehandling, og som i maj åbnede sin afdeling nummer to i Esbjerg.

Da virksomheden skulle indrette sin nye malerhal, hvor skorstene, vindmølledele og alverdens andre komponeneter gerne skulle blive malet i fremtiden, besluttede ledelsen nemlig at investere i et avanceret ventilationssystem. Her møder den varme luft fra maleprocessen i hallen hele to gange den friske luft udefra, og dermed er den »brugte« varme med til at skabe ny varm luft.

- Det usædvanlige er, at der her er hele to krydsvarmevekslere. På den måde kan man genbruge omkring 89 procent af varmeenergien, hvor man normalt kun har én krydsveksler og en virkningsgrad på 75 procent. Man sparer hele opvarmningen af hallen, og derfor har maskinen tjent sig selv hjem på under to år, siger projektchef Paul Sandal Nissen fra Euro-Vent, der står bag dobbelt-udgaven.

Præcise grader

I Muehlhans Esbjerg-afdeling erkender salgschef Jeppe Degn Abrahamsen, at investeringen i den grundige udnyttelse af fabriksvarmen var en noget større investering, end hvis virksomheden havde valgt en løsning, hvor varmen bare skulle ledes ud af hallen hurtigst muligt. Men de store ventilationskamre tegner til at blive prisen værd:

- Man kunne godt have valgt en billigere løsning, men vi kan godt lide tanken om at bruge den varme, vi producerer, igen og igen. For en moderne produktionsbygning er sådan et varmesystem et oplagt og fremtidssikret skridt, siger Jeppe Degn Abrahamsen.

Rumtemperaturen er vigtig, når en komponent skal males. Både under overfladebehandlingen inden malingen og i hærdeprocessen bagefter skal der være varmt med nogle ret præcise grader, og her kan krydsvarmevekslerne indstilles til at levere den præcise temperatur.

En svær tid

Malerhallen hos Muehlhan i Esbjerg er 55 meter lang og 13 meter bred og opdelt i otte sektioner. De ventileres og opvarmes efter behov af to ventilationsanlæg, der hver kan yde op til 110.000 kubikmeter luft i timen. Processen med at genbruge varmen afhænger også af temperaturen på den luft, der suges ind udefra for at blive varmet op. Men er det en kold vinterdag med en udetemperatur helt ned til minus 12 grader, vil en 20 grader varm luft fra hallen resultere i en indsugningsluft på cirka 17 grader. Suppleringsvarmen på de cirka tre grader klares af en eftervarmeflade.

Direktør i Muehlhan Jens Mørk er begejstret for den store varmeudnyttelse, som passer godt ind i hele ambitionsniveauet for den nye Muehlhan-afdeling i Esbjerg:

- Vi har valgt at etablere os i Esbjerg for at så nogle frø, som vi kan høste senere. Det er jo en svær tid lige nu, men jeg tror, at om et halvt års tid vender det, og vi vil se en stigende efterspørgsel efter at få behandlet og malet komponenter til vindmøller og offshore. Og med endnu en afdeling i Esbjerg ligger vi strategisk godt placeret i forhold til offshore, siger han.