Marks & Spencer havde katastrofe-salg i julen

Især tøjhandlen skuffede hos den store britiske detailkæde, der har været nødt til at fremlægge salgstal tidligere end planlagt.

Foto: LEON NEAL.
Læs mere
Fold sammen

Den hæderkronede britiske detailkæde Marks & Spencer havde ikke ligefrem en "merry christmas".

Efter et læk til britiske medie Sky News, så har kæden set sig nødsaget til at fremlægge sine salgstal for de sidste 13 uger op til årsskiftet tidligere end ventet. I sammenligning med samme periode året før faldt salget med 1,8 procent.

Fødevarer steg 0,3 procent, men de øvrige varegrupper faldt med 3,8 procent. Særligt tøjsalget, der er kædens største område, bidrog til faldet. Faldet var ellers ventet til at være mere på de mere moderate 1,8 procent.

Flere af kædens rivaler som stormagasinet Debenhams har meldt om højere salg i juleperioden på baggrund af målrettede tilbudskampagner. Kampagner som Marks & Spencer har afstået fra at konkurrere med.

Det presser detailkæden og den direktør Marc Bolland. De lækkede salgstal fik selskabets aktiekurs til at falde med helt op til 19,2 pence på børsen i London. Det største fald på én dag i næsten tre år, skriver Bloomberg. I dag fortsætter i dag, hvor aktien er faldet 3,7 procent.

"Marks & Spencer havde en forfærdelig jul. Marks & Spencer har skudt skylden på det heftige tilbudsmarked, mens ledelsen valgte at beskytte dets bruttomargin gennem færre og mere målrettede tilbud," siger analytikeren Caroline Gulliver fra Espirito Santo ifølge Bloomberg.

Lækket af salgstallene har fået The Guardian til at spekulere i, om der er opbakning internt til direktør Marc Bolland. Han siger desuden til Bloomberg, at han nu har sat gang i en intern undersøgelse for at finde frem til, hvor lækagen kom fra.