Markedsoversigt: Novo og banker trak ned - renten fulgte med

Bankerne trak sammen med sværvægteren Novo Nordisk torsdag ned i det danske eliteindeks, C25, som med et fald på 0,1 pct. til 1141,28 ikke kunne følge en ellers positiv stemning på de internationale finansmarkeder.

Novo Nordisk, som har den højeste vægtning i C25, trak ned med et fald på 1,8 pct. til 340,60 kr., efter at Deutsche Bank valgte at nedgradere anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb". Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I London, Paris og Frankfurt var de ledende indeks til sammenligning steget omkring 0,5 pct. ved dansk børslukketid.

Den positive stemning fulgte i kølvandet af udtalelser fra den amerikanske centralbank onsdag om muligheden for snarlige rentenedsættelser.

»Den underliggende tone i aktiemarkedet er stadig meget positivt forstået på den måde, at det, der har været god kutyme de seneste par år, er, at når renterne skal ned, så stiger aktierne, fordi manglen på alternativer er stor«, siger aktiechef i ABG Sundal Collier Tue Østergaard.

Novo Nordisk, som har den højeste vægtning i C25, trak ned med et fald på 1,8 pct. til 340,60 kr., efter at Deutsche Bank valgte at nedgradere anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".

Samtidig fortsatte bankerne med at være under pres, da udsigten til fortsat rekordlave renter i en rum tid endnu tynger deres muligheder for at løfte indtjeningen. Sydbank lå i bunden med et fald på 3,1 pct., Jyske Bank endte 2,2 pct. lavere, og Danske Bank faldt 1,8 pct. til 103,55.

Der var dog plusser i 12 af de 25 aktier i det danske eliteindeks. DSV satte kursrekord med en stigning på 0,5 pct. til 637,20 kr.

FLSmidth meldte om en ordre på til en værdi af 335 mio. kr. til en cementfabrik i Marokko. FLS-aktien lukkede 1,9 pct. højere i 285,40 kr., men blev dog overgået af Ambu med en stigning på 4,1 pct., da investorer valgte at samle op i aktien efter den senere tids voldsomme nedtur.

Udsigt til pengepolitiske lempelser hos både Den Europæiske Centralbank, ECB, og amerikanske Federal Reserve gav torsdag beherskede rentefald på det danske obligationsmarked.

Tidligere på ugen åbnede chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, op for en ny runde med pengepolitiske lempelser, og onsdag aften fulgte chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, op med meldinger, der peger i samme retning.

Torsdag steg både aktier og obligationskurser på meldingerne, og herhjemme faldt renten på den tiårige danske statsobligation med knap 3 basispoint til minus 0,27 pct., efter at den tirsdag satte bundrekord med en minusrente på 0,28 pct.

Markedsdeltagerne blev torsdag præsenteret for en skuffende udvikling i erhvervslivets aktivitetsindeks fra Federal Reserve Bank of Philadelphia, som viste et fald til 0,3 i juni fra 16,6 måneden før. Økonomerne havde ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg ventet et indeks på 10,4.

Og fra Europa viste forbrugertilliden i eurozonen sig at være faldet til minus 7,2 i en foreløbig opgørelse for juni fra minus 6,5 måneden før. Her havde analytikerne ventet en uændret opgørelse.

/ritzau/FINANS