Markederne over hele verden reagerer kraftigt på mulig Trump-sejr

Donald Trump ser ud til at vinde en række afgørende svingstater, og det sender investorerne mod sikre havne.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktier og valutamarkeder verden over reagerer natten til onsdag kraftigt på, at Republikanernes Donald Trump klarer sig overraskende godt ved det amerikanske præsidentvalg.

Aktierne på det japanske Nikkei-indeks falder efter middagspausen lokal tid med over næsten fem procent, efter at de tidligere på dagen var steget med over én procent.

Men udsigten til at Donald Trump henter sejre i delstater som Florida, North Carolina og Ohio, der på forhånd var betegnet som afgørende, har sendt aktierne i rødt.

»Vi er blevet væltet bagover af valgresultaterne,« siger analytiker Tomoichiro Kubota til nyhedsbureauet AFP.

Også de såkaldte futures på Wall Street, der giver en indikation på, hvilken retningen handlen vil åbne i på børsen i New York, falder med over to procent ifølge AFP.

Rystelserne kan også mærke på den amerikanske valuta. Dollaren er faldet med 3,5 procent i forhold til den japanske yen. Det er det største fald på en enkelt dag, siden briterne stemte for en skilsmisse fra EU.

Dollaren er samtidig faldet med 1,8 procent i forhold til euroen som konsekvens af udsigten til Donald Trump i Det Hvide Hus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Til gengæld stiger prisen på guld, der betragtes som en såkaldt sikker havn for investorer, beretter Reuters.

Grunden til at markederne reagerer negativt på udsigten til en Trump-sejr, er, at mange investorer anser det som usikkert, hvad han vil gennemføre som præsident.

Derimod vil der formentlig ikke komme så mange overraskelser, hvis Clinton bliver præsident.

I Mexico falder den lokale møntfod, pesoen, med over 13 procent i forhold til den amerikanske dollar. Den ligger tidligt onsdag morgen dansk tid på et historisk lavt niveau i forhold til dollaren, skriver Reuters

Donald Trump har i valgkampen sagt, at der skal bygges en mur mellem USA og Mexico for at holde illegale indvandrere ude.