Markant sporskifte hos Bank of Japan

Nu skal der nærmest for enhver pris sættes gang i inflationen i Japan, så årtier med lav vækst og faldende priser kan stoppe. Bank of Japan er blevet presset til at hæve sit inflationsmål fra én til to pct.

Foto: KIM KYUNG-HOON. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Den japanske centralbank, Bank of Japan, der har Masaaki Shirakawa som direktør, går nu langt mere offensivt ind i kampen mod den svage vækst og deflation med faldende priser, som har plaget verdens tredjestørste økonomi gennem årtier. Det sker ved at fordoble bankens inflationsmål fra én til to procent. Men også ved at indlede et større opkøb af obligationer og andre værdipapirer i en ubegrænset tidsperiode, der begynder januar 2014. Disse opkøb, som skal presse renten ned og pumpe penge ud i japansk økonomi, kommer oven i de opkøb, som allerede nu finder sted.

Japan har ikke haft en inflation på to procent årligt siden starten af 1990erne, men nu skal det mål nås »så hurtigt som muligt«, som banken selv udtrykker det.

Det er især efter massivt pres fra den nye japanske premierminister, Shinzo Abe, at Bank of Japan nu skifter kurs og går på jagt efter mere vækst og inflation. Et mål med de nye tiltag er også at svække den japanske yen, således at den eksporttunge japanske økonomi kan få det bedre.

Kursændring i flere centralbanker

Centralbankchefen Masaaki Shirakawa har været modstander af de nye tiltag, men han skal træde tilbage til april. To af bankens vicedirektører skal også træde tilbage allerede til marts.

Det giver den japanske regering en unik mulighed for at lægge massivt pres på Bank of Japan, der også er blevet truet med, at den lov, som sikrer dem uafhængighed, kan blive ændret, hvis de ikke vil føre samme ekspansive politik, som regeringen ønsker.

Sidst Japan havde en inflation over to procent var i 1997, men dengang skyldes det især en række nye afgifter. Det var dog en skuffelse for de finansielle markeder, at de 145 milliarder dollar nye opkøb af obligationer først skal indledes til næste år, hvorfor yenkursen steg i kølvandet på den nye melding.

Den japanske centralbank er langt fra den eneste, som har ændret kurs på det seneste. I USA har Federal Reserve udmeldt, at de vil fortsætte med at have en ekstrem lempelig pengepolitik, lige indtil ledigheden kommer ned under 6,5 procent af arbejdsstyrken, og den nye centralbankchef i Storbritannien, Mark Carney, har også antydet, at det er bedre at have et vækst- end et inflationsmål.

Det har de seneste dage fået topdirektøren for Deutsche Bundesbank Jens Weidmann til at advare mod en stigende »politisering,« af centralbankerne, hvor deres uafhængighed bliver antastet, og hvor de presses til at gøre, som politikerne ønsker.

De folkevalgte politikere ønsker, at den ekstreme pengepolitik med superlave renter vil stimulere forbruget, erhvervslivets investeringer, boligpriserne og aktier, så der kommer et mere solidt økonomisk opsving. Men Japan er beviset på, at det ikke altid hjælper.

I næsten to årtier har Japan haft en rente tæt på nul procent, men i den periode er økonomien stagneret og den offentlige gæld steget fra 20 til nu 230 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP). Det er sket, mens de japanske politikere har forsømt at skabe reformer i Japan, som har en meget gammeldags og stiv økonomi med store restriktioner på arbejdsmarked og udenrigshandel.

Fortidens erfaringer spøger

Den tyske advarsel mod politisk indblanding i centralbankerne skal ses på baggrund af den tyske frygt for inflation, der har rødder tilbage til 1930ernes hyperinflation. Den britiske og amerikanske frygt har også rødder i erfaringerne fra 1930erne. Men den går mere på faren for depression og en langtrukken krise med tårnhøj ledighed.

Om centralbankerne i disse år gør mere skade end gavn, kommer der først svar på om en del år. Men kritikerne siger, at de er ved at skabe inflation, som kan blive et stort problem fremover. Andre siger modsat, at de slet ikke gør nok, og der af samme grund er fare for en ny periode med recession og økonomisk stilstand.