Mario Monti langer ud efter Norden

Den italienske premierminister Mario Monti langer ud efter Nordeuropa før møde i EU. Imens overvejer Finland at træde ud af euroen, siger finansminister.

Mario Monti langer ud efter de nordiske medlemmer af eurozonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD JULIEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have fået lidt luft i sidste uge er renten på spanske og italienske statsobligationer tilbage på samme høje niveau som før krise-topmødet i EU i forrige uge.

Det bekymrer den italienske premierminister Mario Monti, og han langer ud efter de nordeuropæiske medlemslande af euroen. De har været medvirkende til, at renten på italienske statsobligationer igen er steget, mener han.

"Efter min mening sker det på baggrund af flere faktorer. Blandt andet på grund af kommentarer fra politiske ledere i de nordiske lande som jeg finder upassende," siger Mario Monti ifølge Svenska Dagbladet.

I Tyskland viser en meningsmåling, at 49 pct. af befolkningen mener, at euro-zonen ville klare sig bedre uden Grækenland. I Holland og Finland, som Montis kritik særligt retter sig imod, har der været luftet utilfredshed med, at man skal redde de gældstyngede lande i Sydeuropa.

I Finland gik finansminister Jutta Urpilainen så langt som til at sige, at Finland hellere burde overveje at melde sig ud af eurozonen end at være med til at betale andre landes gæld.

"Finland er fast besluttet på at være medlem af eurozonen, og vi synes, at euroen er nyttig for Finland. Men Finland kommer ikke til at holde fast i euroen for enhver pris, og vi er forberedte på alle tænkelige scenarier," siger Jutta Urpilainen til Economic Times.

Den finske regering har i det hele taget udvist en hård linje, og den vil nu også forhandle om sikkerhed som et vilkår for at deltage i støttelånene til de spanske banker, ligesom den er skeptisk over for oprettelsen af euroobligationer.

Stikpillerne mellem de nord- og sydeuropæiske regeringer kommer forud et møde i Bruxelles i dag mellem EUs finansministre.