Mario Draghi sender renter ned

Topchefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, er onsdag med til at skabe optimisme på de finansielle markeder i Europa.

Mario Draghi udtalte ellers den 31. oktober, at det endnu er et »åbent spørgsmål,« om Styrelsesrådet for ECB på sit næste møde den 3. december, vil sænkes renten, eller trappe sine aktuelle opkøb af obligationer op. Det har de sidste dage skabt lidt usikkerhed og fået kursen på obligationer til at falde. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) er onsdag med til at skabe lidt optimisme på de finansielle markeder, hvor renterne falder og aktierne stiger.

Det skyldes, at Mario Draghi, der er topchef for ECB, gentager at nye pengepolitiske stimulanser kan være på vej.

Mario Draghi udtalte ellers den 31. oktober, at det endnu er et »åbent spørgsmål,« om Styrelsesrådet for ECB på sit næste møde den 3. december, vil sænkes renten, eller trappe sine aktuelle opkøb af obligationer op. Det har de sidste dage skabt lidt usikkerhed og fået kursen på obligationer til at falde.

Men nu går udviklingen så den modsatte, fordi der er forventninger om, at der kommer nye tiltag, som skal presse renterne og eurokursen ned og sætte mere fart på økonomien.

Euroen bliver også styrket onsdag fordi den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ventes at sætte sine renter op inden længe. I dansk regning er en dollar derfor steget til 6,83 kroner på de internationale valutamarkeder. Det er tæt ved 0,4 procent mere end dagen før. Federal Reserve afvikler sit næste pengepolitiske møde den 15. og 16. december.

52 procent af alle på de finansielle markeder venter en amerikansk rentestigning i deember. Det er lidt flere end før sidstr entemødei oktober. De fleste venter, at renten bliver sat op til 0,375 procent. Det aktuelle niveau lige nu er et bånd mellem nul og 0,25 procnet.

ECB slår også fast, at den aftagende vækst i Kina næppe får store konsekvenser for de 19 eurolande, med mindre det udløser en større nedtur i hele den globale økonomi.

»Den aftagende eksport fra Europa til Kina har endnu kun moderat betydning for den økonomiske vækst i eurolandene,« fremhæver ECB i en artikel.

Kina aftager tæt ved seks procent af den samlede eksport fra eurolandene, hvilket er betydeligt mere end i 2008, hvor andelen var nede på bare to procent. Men fortsat er det altså en mindre del.

I Tyskland, der er euroområdets største økonomi, er det dog ti procent af den samlede eksport, der går til Tyskland.

Men ECB har regnet ud, at en nedgang i væksten på ét procent point i Kina, eksempelvis fra syv til seks procent, kun vil føre til et fald i væksten på et sted mellem 0,1 og 0,15 procent point i eurolandene efter to til tre år.

Der er dog en fare for, at nedgangen i Kina spreder sig til andre udviklingsøkonomier. Det kan føre til mindre optimisme og en større mistillid til fremtiden, hvilket kan sætte en negativ udvikling i gang. Men det er en risiko, som ECB vurderer til at være mindre.

Mario Draghi vinder første halvleg: