Margrethe Vestager tager Frankrig med storm

»Kvinden der får Google til at skælve« bliver den danske EU-kommissær kaldt i en stor portrætartikel i den franske erhvervsavis Les Echos.

Foto: FRANCOIS LENOIR.
Læs mere
Fold sammen

Det er et meget venligtsindet portræt, som bringes fredag af avisen, der er Frankrigs svar på Financial Times. Margrehte Vestager præsenteres som politikeren, der har inspireret til TV-serien »Borgen«, der også er meget populær i Frankrig.

Ifølge Les Echos er Margrethe Vestager på kun et år "blevet en stjerne i Bruxelles", efter at have haft "en kometagtig politisk karriere i Danmark. Og nu er hun så "på én og samme tid gået til angreb på Googles, Gazproms og Starbucks forretningsmetoder. Og samtidig passer hun familien, dyrker sport og kulturelle interesser. Les Echos er passende imponeret.

»Hun er svær at overse. Hun udmærker sig ved sin høje statur, omkring 1,85 meter, sin sportslige figur, afdæmpede elegance, korte gråsprængte hår og havblå øjne.«

Videre hører vi i interviewet, at Margrethe Vestager strikker under møder - på samme måde som andre tegner krusseduller - og at hun er portrætteret i »Borgen«.

»Personerne er ikke direkte gengivet efter virkelige politikere, men det er tydeligt, at Margrethe Vestager i stort omfang har inspireret til Birgitte Nyborgs rolle«, mener Les Echos at vide, og avisen er også meget optaget af den danske kommisssærs franske forbindelser: Hun har feriehus ved den franske atlanterhavskyst, på Ile d'Oléron, og ja, så har hun kontor på samme etage som den franske kommissær, Pierre Moscovici. Avisen lader en anonym kilde sammenligne hende med Emmanuel Macron, den franske økonomiminister.

»De har den samme form for intelligens, den samme charme og den samme overbevisningsevne«, forklarer kilden.

Vi hører også om Vestagers politik - hvordan hun under regeringsforhandlingerne i Danmark vred armen rundt på den socialdemokratiske leder, og hvordan hun har kastet sig over store internationale koncerner med en helt anden ildhu end sin forgænger, den eftergivende og tøvende spanier Joaquin Almunia.

Og vi hører om kommissærens glæde ved at tweete; noget vi jo i Danmark oplevede netop under regeringsforhandlingerne i 2011.

»Jeg begyndte at tweete, fordi det er gratis, og mit parti har ikke mange penge til kommunikation. Jeg elsker at tale, og derfor er det svært for mig at begrænse mig til 140 tegn, men jeg har klaret det,« fortæller Vestager.

Hendes berømte »sådan er det jo«-udtalelse bliver ikke refereret, men er dog indirekte med alligevel. For på et bord på hendes kontor står en skulptur, der forestiller en fuck-finger. Det er en gave fra »en dansk forening for langtidsledige«.

»Jeg har beholdt den, for den minder mig om, at der er, og altid vil være, folk, som er uenige i mine beslutninger. Det er essensen af politik,« forklarer Vestager.