Manglende forskning koster milliarder

Det kan give produktivitetsforbedring på helt op til 15 pct., når små og mellemstore virksomheder investerer i forskning. Alligevel tøver danske virksomheder.

Arkivfoto. Det kan give produktivitetsforbedring på helt op til 15 pct., når små og mellemstore virksomheder investerer i forskning. Alligevel tøver danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Det er de største danske virksomheder, der trækker læsset, når det kommer til investeringer i forskning og udvikling. De små og mellemstore virksomheder er nemlig stort set fraværende. Det viser tal fra EU-Kommissionen og fra Videnskabsministeriet. Selv om de største danske virksomheder, som beskrevet i Berlingske Business i går, halter efter EU-gennemsnittet, så investerede virksomhederne dog omkring 24 mia. kroner i forskning sidste år. De store virksomheder har imidlertid ikke formået at trække de små og mellemstore virksomheder med sig. De seneste tal viser, at det samlet kun er omkring 10,5 procent af virksomhederne, der bedriver egen forskning og udvikling. Og kun 3,7 pct. har indgået samarbejde om forskning og udvikling med et universitet eller et forskningsinstitut. Det er langt fra godt nok, og koster samfundet milliarder i mistet produktivitetsforbedring, lyder det fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K): »Selv om mange danske virksomheder prioriterer forskningen højt, og også nyder stor gavn af investeringer i forskning og udvikling eller samarbejde med universiteter, så er der fortsat en meget stor gruppe af de danske virksomheder, der ikke investerer i forskning. Selvfølgelig er det ikke lige relevant for alle, men mange virksomheder går glip af en gevinst, fordi de ikke er opmærksomme på effekten af forskningssamarbejde eller eget udviklingsarbejde,« siger Charlotte Sahl Madsen.

Fremgang på 15 procent

Ministeren henviser til en ny rapport om de økonomiske effekter af erhvervssamarbejde om forskning. Rapporten viser, at danske virksomheder med forskningsaktiviteter har langt bedre produktivitet og tjener flere penge end virksomheder uden. Den gennemsnitlige produktivitet per medarbejder er 15 procent højere i forskningsaktive virksomheder i forhold til virksomheder, der ikke forsker, viser rapporten fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Indgår virksomhederne desuden i et samarbejde med videninstitutioner, stiger produktiviteten i gennemsnit med yderligere 15 procent. Den øgede produktivitet afspejler sig direkte på bundlinjen, idet forskningsaktive virksomheder i gennemsnit er mellem syv og ti procent mere profitable end ikke-forskningsaktive virksomheder. At der er et stort og kostbart uudnyttet potentiale på forskningsområdet hos de små og mellemstore virksomheder i Danmark, erkender man hos Dansk Erhverv: »Der er ingen tvivl om, at virksomhederne ikke gør det godt nok. Det burde være i deres egen interesse at være mere opsøgende over for forskning og udvikling,« siger Jannik Schack Linnemann, forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv. Han mener dog, at politikerne længe har forsømt at skabe bedre rammer for forskning og udvikling i de mindre virksomheder. »Det handler i høj grad om, at den incitamentsstruktur, der er på bevillingsområdet for universiteterne, stort set ikke er erhvervsrettet. Man stiller ingen krav om, at universiteterne skal indgå i tættere samarbejde med virksomhederne eller for eksempel bedrive mere forskning med relation til serviceerhvervene. I stedet belønner man universiteterne for antallet af publikationer og for indgåelsen af patenter. Her er brug for nytænkning og en ændring af mindsettet.« I kroner og øre ville det udløse en samlet værditilvækst i Danmark på 21,6 mia. kroner, hvis samtlige danske forskningsaktive virksomheder indgik i samarbejde med en vidensinstitution, viser beregninger fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen.