Mange bump før vi får frit bilsalg

EU-Kommissionens forsøg på at liberalisere bilmarkedet er ikke skruet rigtigt sammen. Kravene til værkstederne kan hindre reel fri konkurrence.

Læs mere
Fold sammen
Det er særdeles tvivlsomt, om der overhovedet kommer flere danske forhandlere ved en liberalisering af det europæiske bilmarked og dermed større konkurrence og lavere bilpriser i Danmark.

Trods EU-kommissionens forøg på at harmonisere bilmarkedet vil producenterne fortsat kunne stille krav til forhandlerne, der hidtil har været bundet til ét bilmærke eller én bilkoncern.

»Enhver producent vil være berettiget til at stille visse krav til forhandlerne, som passer til det enkelte bilmærke. Det gælder på værkstedet, men også på salgsfaciliteterne. Og det vil kun være de kapitalstærke forhandlere, som har mulighed for at løfte den opgave, det f.eks. er at have flere mærker under samme tag,« siger adm. direktør Bent Mikkelsen fra De Danske Bilimportører.

Og han påpeger, at det stort set vil være umuligt at skille salgs- og værkstedsorganisationen ad i Danmark.

»Det er ikke realistisk at splitte værksted og salg på grund af afgiftssystemet. Vi har en nødvendig sammenhæng mellem indtjeningen på værkstedet og den manglende indtjening på nye biler. Det ville nærmest være umuligt kun at leve af omsætningen af nye biler,« siger han.

Bilejernes organisation, FDM, er enige.

»De eneste, der har direkte adgang til bilernes data og udstyr til at kommunikere med bilens computer, er de forhandlere, der er godkendt af producenten. Så hvis forbrugeren skal have serviceret sin bil, kan han blive tvunget til at gå til den forhandler, han ikke ville købe bilen af,« siger teknisk chef i FDM, Per Antvorskov.

EU-kommissionen vil i princippet give alle lov til at forhandle biler, og det vil f.eks. give supermarkeder adgang til markedet.

Dansk Supermarkeds informationschef Poul Guldborg afviser umiddelbart tanken.

»Det har vi ingen planer om. Biler er et kompliceret produkt og tungt at håndtere. Vi har solgt trailere i Bilka, og det var besværligt nok.« siger han.