Manden der stod model til Gordon Gekko

Den amerikanske finansmand Carl Icahn har købt sig ind i svenske Skandia. Skal man tro Icahns generalieblad, plejer hans indblanding at være godt for aktionærerne og skidt for ledelsen.

Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Man kan godt forstå det, hvis de ryster i Brooks Brothers benklæderne hos Skandia i Stockholm. Bare navnet Carl Icahn har det med at bringe svedeturene frem hos lederne i de virksomheder, som han investerer i.

I dette tilfælde via hans andel i investeringsselskabet Cevian Capital, som nu ifølge Financial Times har opkøbt tre procent af aktierne i Skandia og ønsker at blive repræsenteret i bestyrelsen.

Her vil Icahn & Co. blive en »aktiv ejer«, siger Cevians direktør til avisen, og det er netop den slags udtalelser, som kan få folk til at tænke: »Åh, nej«.

For Icahn er berømt viden om i USA for sin usvigelige strategi: Invester i undervurderede firmaer, pisk og plag ledelsen for at få den til at vende skuden om - ofte via nedskæringer og frasalg - og sælg så ud igen.

Hellere en hund
Den strategi har Icahn i tidens løb udført på amerikanske virksomheder såsom Phillips Petroleum, Texaco og flyselskabet TWA. Og han har gjort det på en måde, der bestemt ikke har gjort ham populær.

Han er ofte blevet kritiseret for simpelt hen at splitte virksomheder ad. Hans eventyr med flyselskabet TWA endte med, at firmaet gik i betalingsstandsning i 1985 og blev opslugt af American Airlines. Og Texaco gik også i betalingsstandsning, efter at Icahn havde gjort sin indflydelse gældende.

Strategien har virket på det monetære plan, hvor Carl Icahn ifølge erhvervsmagasinet Forbes p.t. siges at være god for omkring 7,3 mia. dollar - ca. 42 mia. kroner. Men han har fået mange uvenner undervejs.

Han er kendt for at have sagt, at hvis man vil have venner i finansverdenen, så bør man købe sig en hund. Og Icahns barske stil var med til at gøre ham til rollemodel for »greed is good«-figuren Gordon Gekko i filmen Wall Street fra 1987.

Han har tit en udpræget kølig indstilling til ledelsen i de firmaer, han øjner. Typisk mener han, at de er nogle forkælede, tilbagelænede nulliteter, der egentlig aldrig burde havde fået deres direktørjob.

I stedet for at sidde og hygge sig i hjørnekontoret burde de efter hans mening hellere sørge for, at deres firmaers aktier stiger i pris, mener Icahn. På det seneste har han holdt sig til projekter med lavere profil end i de varme år i 80erne. F. eks.l er han gået ind i kasinobranchen i både Las Vegas og Atlantic City, hvilket muligvis kan skyldes, at han selv er lidt af en gambler. Ikke bare som forretningsmand.

Allersenest har han dog vakt opsigt igen ved at etablere en ny hedge fund, som ventes at nå op på tre mia. investeringsvillige dollar - ca. 17 mia. kr. - og hvor han selv har til hensigt at skyde 300 mio. dollar - ca. 1,7 mia. kr. - ind.

Amerikansk erhvervsliv frygter nu det værste - en Carl Icahn med endnu flere penge at råde over end før kan kun betyde én ting for de virksomheder, der bliver investeret i: Højlydte krav om ændringer.

Han selv bryder sig dog ikke det fjerneste om mærkaten corporate raider. Han opfatter sig selv som aktivist.

»Selv om vi altid handlede i vores egen interesse, så har erhvervsaktivister klart forbedret produktiviteten i amerikansk forretningsliv samt øget indtjeningen og værdierne på aktiemarkedet, som har gjort millioner af amerikanske husstande rigere,« har han skrevet i et indlæg i Fortune Magazine.

Og Icahn tilskrives da også generelt en stor del af æren for, at aktionærer i dag i stigende grad tager en til tider særdeles aktiv interesse i, hvad de virksomheder foretager sig, som de investerer i.

Alt i alt ikke noget dårligt resultat for en dreng fra et jødisk nabolag i Queens, som kom på Princeton University via et legat. Her studerede han filosofi, for hans mor mente, at sådan noget med tal i kolonner og økonomi ikke lå for familiens eneste barn.

Bagefter forsøgte han sig med et medicinstudium - men droppede ud efter to år, angiveligt fordi han ikke kunne tåle at se blod. I stedet blevet det til en karriere i finansverdenen, først i en række Wall Street-firmaer og siden som selvstændig.

Hans navn blev kendt viden om - men ikke fordi han selv bejlede til medierne, som han i store træk har holdt sig på afstand fra. I 90erne kunne det dog ikke undgås. Hans skilsmisse fra hustru nummer et - Liba - blev noget værre roderi og trak ud i seks år, før parret endelig blev enige om en mindelig måde at sige farvel på.

Fru Icahn beskyldte bl.a. sin mand for at behandle hende, ligesom han behandlede de virksomheder, han raidede.

Skandia ved, hvad de kan vente sig.