Mandagens aktier: Danske Bank sank i grønt C25 med Lundbeck i hopla

Den positive stemning holdt dagen igennem mandag, hvor Lundbeck og Chr. Hansen indtog toppen af det danske eliteindeks, C25-indekset, umiddelbart uden bagvedliggende nyt, mens Danske Bank sank til bunds, efter at banken ud på formiddagen meddelte, at den vil reducere antallet af medarbejdere og derfor tilbyder 2000 af sine danske ansatte en frivillig fratrædelsesordning.

»Det har været en blandet landhandel og en forholdsvis stille dag. Det, der har stjålet opmærksomheden, er Danske Banks udmelding om de 2000 ansatte, som de vil prøve at få til at acceptere en frivillig aftrædelsesaftale, og det har markedet ikke taget videre positivt op.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det sendte mandag bankaktien ned med 1,6 pct. til 107,35 kr. i et generelt positivt marked, hvor C25-indekset samlet set med 0,3 pct. til 1250,50.

Lundbeck steg 3,3 pct. til 266 kr., mens Chr. Hansen gik frem med 2,8 pct. til 531 kr.

»Det har været en blandet landhandel og en forholdsvis stille dag. Det, der har stjålet opmærksomheden, er Danske Banks udmelding om de 2000 ansatte, som de vil prøve at få til at acceptere en frivillig aftrædelsesaftale, og det har markedet ikke taget videre positivt op.«

»På den positive side er Chr. Hansen, som har kørt rimelig fornuftigt, men der har ikke været et stort tema for dagen,« forklarer Jim Søborg Hansen, der er børsmægler hos finanshuset ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Danske Banks midlertidige HR-chef, Anne Knøs, oplyste til TV2 mandag, at de ansatte i Danske Bank har indtil den 31. januar til at beslutte sig for, om de vil tage imod tilbuddet.

I forvejen havde Danske Bank indført et ansættelsesstop, men nu vil banken forsøge at reducere medarbejderstaben yderligere ved at tilbyde ansatte i hovedkvarteret og en række stabsfunktioner frivillig fratrædelse.

I Danmark har banken cirka 11.000 ansatte.

MASSEVIS AF JUSTERINGER

Mandag var der stribevis af analytikerjusteringer til en række danske aktier.

Amerikanske Suntrust indledte dækning af Genmab. Det skete med anbefalingen "køb" og en pris på 28 dollar per depotbevis, ADR.

Genmab-aktien endte mandag med et fald på 0,6 pct. til 1508 kr.

Maersk Drilling fik løftet sin anbefaling til "køb" fra "hold" hos ABG Sundal Collier, som gentog kursmålet på 610 kr.

Drilling-aktien endte dagen med et fald på 0,1 pct. til 432,60 kr.

Finanshuset SEB Equities hævede kursmålet for aktien i Simcorp til 760 kr. fra 690 kr. Derimod bliver der ikke pillet ved anbefalingen, som fortsætter på "hold".

Simcorp-aktien steg 0,2 pct. til 768 kr.

Pandora fik løftet sit kursmål til 260 kr. fra 225 kr. hos canadiske RBC. Banken har dog fortsat den negative anbefaling "underperform".

Smykkeaktien faldt mandag med 1,3 pct. til 341 kr.

For ingeniørkoncernen FLSmidth gik det den anden vej hos den amerikanske storbank Goldman Sachs, der sænkede sit kursmål til 340 kr. fra 360 kr. Her er anbefalingen fortsat "køb".

Samtidig oplyste FLSmidth mandag, at selskabet har ansat en ny direktør for sin Mining-division, der kommer fra konkurrenten Metso. Der er tale om finske Mikko Keto, der tiltræder i juli, fordi Manfred Schaffer, der lige nu bestrider stillingen, går på pension i løbet af i år.

FLSmidth-aktien endte 0,5 pct. højere til 265,30 kr.

GN fik løftet sin anbefaling hos Bank of America - Merrill Lynch, der skruede op til "neutral" fra "underperform". Kursmålet blev sat til 326 kr. mod tidligere 243 kr.

GN gik frem med 1 pct. til 322,60 kr.

Novozymes fik løftet sit kursmål hos Bernstein til 410 kr. fra 390 kr. Her er anbefalingen fortsat "outperform".

Aktien i Novozymes faldt 0,6 pct. til 320 kr.

Blandt sidepapirerne fik NKT i øvrigt løftet sit kursmål hos Goldman Sachs til 136 kr. fra 104 kr., og anbefalingen "neutral" blev gentaget.

NKT endte dagen med et fald på 4,4 pct. til 151,70 kr.

Inden for C25-indekset endte Ørsted dagen med en stigning på 1 pct. til 659,60 kr.

Den danske infrastrukturfond Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, der blandt andet konkurrerer med Ørsted på markedet for havvind, meddelte mandag, at selskabet har frasolgt en del af dets kommende havvindmølleprojekter i Taiwan.

/ritzau/FINANS