Malone møver sig ind på Murdoch

Det er arvefølgen, der står på spil i kampen om News Corp mellem mediemogul Rupert Murdoch og hans tidligere partner og rival John Malone.

LONDON: Det har taget Rupert Murdoch næsten fem årtier at opbygge verdens største medieimperium, og han har ikke tænkt sig at overlade det til en opkomling, netop som han er ved at køre sønnerne Laclan og James i stilling til at overtage tronen.

Det er i en nøddeskal historien om kampen mellem Rupert Murdoch og hans tidligere partner og personlige ven John Malone, der langsomt er begyndt at æde sig ind på News Corp og mere end fordoble sin aktieandel via sin koncern Liberty Media Group.

For bare en måneds tid siden havde Liberty omkring ni procent af aktierne i NewsCorp, men i går annoncerede John Malone, at han har planer om at blive den stolte ejer af omkring det dobbelte.

18 procent er det gyldne mål, og selv om det er langt fra nok til at nå op på den andel på lidt over 29 procent af News Corp, der hører til familien Murdoch, er det alligevel nok til at få Rupert Murduch til at røre på sig.

Fremrykning
Især fordi den planlagte forøgelse af Libertys andel først var planlagt til at blive gennemført engang inden april næste år og nu er rykket betydeligt frem.

Ironisk nok har manden, der igennem de fleste af sine medier og forretninger har fungeret som en varm fortaler for at lade de frie markedskræfter råde, indført en såkaldt giftpille-klausul i sin egen virksomhed.

Det betyder, at hvis andre aktionærer end familien Murduch får en aktieandel på mere end 15 procent, vil alle andre aktionærer automatisk få tilbud om at købe flere aktier til halv pris. I praksis vil det udvande værdien af de eksisterende aktier.

Ved at meddele at han har intentioner om at gå over de 15 procent spiller John Malone højt spil.

Venlig aktionær
Indtil videre fastholder Liberty, at der ikke er tale om noget forsøg på en fjendtlig overtagelse og betegner sig selv som en »stor, glad og venlig aktionær i News Corp«, men det er spørgsmålet, om Rupert Murdoch tror på den historie, efter Liberty uden videre varsel besluttede sig for at sætte farten af aktieovertagelser i vejret.Nyttige links:

Newscorp

http://www.newscorp.com

Liberty

http://www.libertymedia.com