Malaria-myg bekæmpes med jyske myggenet

Mange års forsknings- og udviklingsarbejde er ved at bære frugt hos virksomheden Vestergaard Frandsen A/S i Kolding, som oprindelig fremstillede arbejdstøj, men som nu lever af at udvikle og fremstille tekstiler, der kan holde insekterne nede for sagesløse beboere i de varme lande.

Virksomheden har øget sin omsætning med 50 pct. og godt og vel tredoblet sit overskud. Et overskud, som ikke bliver trukket ud af virksomheden, men som udvikles til at videreudvikle produkterne. Virksomheden har igennem årene udviklet to avancerede produkter, nemlig myggenettet Permanet og presenningen Zerofly, der begge er imprægneret med stoffer, som slår primært malariamyg ihjel.

- Permanet er til brug overalt, hvor der er malariamyg, mens Zerofly er til brug i krigszoner, hvor folk ofte bor under midlertidige og ofte kummerlige forhold som telte, siger Mikkel Vestergaard Frandsen, direktør i firmaet.

- Vores stigning i både omsætning og indtjening skyldes, at vi fra verdenssundheds-organisationen WHO har fået en provisorisk godkendelse af vores produkter, hvor vi er godt på vej igennem den tredje af tre trin i den godkendelsesproces, siger han.

Mange tester

- Første fase var laboratorietester, anden fase var tester ude i marken, som viste, hvor mange myg, som vores net nu slår ihjel, og tredje fase, som vi er langt inde i skal vise, hvor meget det reducerer sygdommene. Ifølge direktøren skyldes den foreløbige godkendelse af virksomhedens produkter de overbevisende resultater fra testene ude i marken, og optimismen i Kolding fejler ikke noget.

- Vi bruger udelukkende nedbrydelige kemikalier, der er godkendt af WHO, til at slå myggene ihjel, og disse kemikalier er indbygget i nettene og beskyttet af et lamineringslag, hvorfra det frigives, siger Mikkel Vestergaard Frandsen.

- Til at styre denne frigivelsesproces anvender vi et intelligent UV-filter-system, som beskytter kemikalierne mod solen, inden de frigives.

Kolding-virksomheden er ikke ene på dette marked, idet man har en japansk konkurrent, men man har et godt forhold til og samarbejde med både FN-systemet samt andre store internationale hjælpe-initiativer, hvor der et stigende fokus på malaria.

Produktionen af net og presenninger foregår i Fjernøsten, bl.a. i Hanoi i Vietnam, hvor man imidlertid ikke længere kan følge med. Vestergaard Frandsen vil fra efteråret 2005 kunne producere 30 millioner Permanet om året, og det kræver, at man også begynder at producere i andre lande, bl.a. Kina. Udviklingen af produkterne sker i et tæt samarbejde med insektneurologen Ole Skovmand, og selve udviklingsarbejdet foregår ikke længere i Danmark, men i både Vietnam og Indonesien.

- Det kræver 20 mand i hvide kitler at udvikle og vedligeholde den slags produkter, så det kan ikke længere lade sig gøre i Danmark, siger Mikkel Vestergaard Frandsen-direktøren.

Virksomheden har datterselskaber i USA, Kenya og Indien samt kontorer i Ghana og Vietnam og forventer yderligere vækst de kommende år, når produktionskapaciteten øges.