Mail fra 10.000 meters højde

Mail fra himlen var i nat dansk tid en realitet, da SAS lancerede trådløs internet-adgang på en premiereflyvning til Seattle. SAS er først medtrådløst netværk på samtlige langdistanceflyvninger.

10.000 meter over Atlanterhavet. Scandinavian Airlines (SAS) kunne natten mellem tirsdag og onsdag fejre en problemfri lancering af trådløs internet-adgang på systemets jomfrutur til Seattle, USA.

Systemet, som er blevet døbt SAS Net Access, vil fra marts 2005 være tilgængeligt på samtlige af SAS' interkontinentale flyvninger på flytyperne Airbus A330 og A340. SAS vil dermed kunne bryste sig af at være det første flyselskab i verden, der kan tilbyde trådløs internet-adgang på samtlige af deres langdistanceflyvninger.

»Det er vigtigt for os at være førende på det her område, to tredjedele af vores kunder er business-kunder,« siger Søren Belin, Executive vice president i SAS Group, som selv var taget med på jomfruflyvningen for at sikre, at systemet levede op til kravene.

Det er en mekanisk antenne midt på flyet, der gør det muligt at sende og modtage email og på den måde holde passagererne i kontakt med omverdenen, mens flyet befinder sig over skyerne. Systemet er udviklet af amerikanske Connexion by Boeing, som også har sørget for tilladelsen til at sende signalerne via TV-satellitter. Det er første gang, der er blevet åbnet for brug af TV-satellitter for flyselskaberne.

Den trådløse internet-adgang er det første af tre skridt, SAS tager for at imødekomme deres Business Class-kunders stadig stigende krav om service og privatliv på deres flyvninger.

Efter installeringen af internet-forbindelse på samtlige A330 og A340-fly, installeres såkaldte flat-beds på flyene for bedre liggekomfort, samt video-on-demand, der vil gøre det muligt for de enkelte passagerer selv at vælge, hvornår de ønsker at se film på flyvningen.