Magtkampen i VW bryder ud igen

Magtkampen i VW spidser til. En møjsommeligt etableret våbenhvile vakler, fordi bestyrelsesformanden har genoptaget sit forsøg på at fjerne koncernchefen.

Forholdet mellem Volkswagens koncernchef Martin Winterkorn (tv.) og formanden Chairman er noget mere anspændt nu Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af oplysninger fredag på det anerkendte nyhedsmagasin der Spiegels webside.

Striden begynde, da bestyrelsesformanden, Ferdinand Piëch, for et par uger siden udtalte, at han "lagde afstand til Winterkorn", det vil sige koncernchefen Martin Winterkorn. Udtalelsen fremkaldte uro og bestyrtelse blandt koncernens magtspillere. Delstaten Niedersachsen, som ejer en blokerende mindretalspost, krævede ro, og det samme gjorde de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, som i tyskland udgør halvdelen af bestyrelsen og derfor har reel magt. De store familieaktionærer iagttog en ildevarslende tavshed.

På et møde i bestyrelsens seks mand store forretningsudvalg fredag den 17. blev Piëch tilsyneladende banket på plads, for bagefter blev der udsendt en pressemeddelelse om, at Winterkorn var "den bedst mulige koncernchef" for VW. Spiegel, som åbenbart har gode kilder, kunne fortælle, at den havde stået fem-ét til Piëch på mødet på øverste etage i koncernhovedkvarteret i Wolfsburg.

Men ifølge Spiegels oplysninger skal Piëch få dage efter have talt med lederen af Porsche-divisionen, Matthias Müller og bedt ham om at holde sig klar til at overtage koncernledelsen. Hvis det er sandt, kan en krig bryde ud.

Efter opgøret før finanskrisen mellem familierne Piëch og Porsche er situationen, at de to familier til sammen sidder på 53 procent af stemmerne, og dermed har magten, så længe de holder sammen. Delstaten Niedersachsen skal godkende vigtige beslutninger. Og fagforeningerne skal tages med på råd om personspørgsmål. En magtbalance, som har holdt i nogle år.

Piëch og Winterkorns forhold har hidtil været som patriarken og kronprinsen, og ingen har endnu kunnet give nogen forklaring på, hvad Piëch er utilfreds med, endsige hvad han er ude på. Man troede først at han havde en plan, og at Winterkorn virkelig var på vej ud, men det var han så ikke. Og nu er han så måske alligevel.

5. maj er der generalforsamling, og iagttagerne skriver, at det virker mindre og mindre sandsynligt, at Piëch og Winterkorn kommer til at sidde sammen på podiet. Men hvem der vil mangle, er lidt sværere at spå om.