Magtkamp om rollen som ny Mr. Euro

Afgang: Wim Duisenbergs meddelelse i går om, at han træder tilbage næste år som chef for den Europæiske Centralbank, er startskuddet på en magtkamp mellem EU-landene om, hvem der skal være hans efterfølger.

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES

Næppe havde den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt meddelt, at Wim Duisenberg vil bruge sin 68 års fødselsdag 9. juli 2003 som anledning til at forlade posten som europæisk centralbankchef, før regeringerne rundt om i Europa begyndte at spænde musklerne.

En højtplaceret embedsmand i det franske finansministerium gjorde det klart, at Frankrig anser sig for selvskrevet til at besætte posten fra juli næste år. Det er der jo en aftale om, lød det selvbevidst fra det franske finansministerium.

Der blev fra fransk side dermed henvist til den aldrig bekræftede aftale mellem EU-landene på et topmøde i 1998 i Bruxelles, hvor Frankrig efter hårdt pres fik gennemtrumfet, at Wim Duisenberg ikke skulle sidde en fuld syvårs periode som ECBs øverste chef. Den franske præsident Jacques Chirac lod dengang forstå, at der var indgået en »gentleman-aftale« om, at Duisenberg midt i sin embedsperiode skulle trække sig tilbage og give plads for en franskmand på posten.

Det er imidlertid aldrig blevet bekræftet fra andre EU-landes side, og på et pressemøde i går var Duisenberg også fåmælt om, at der skulle være en sådan aftale. Han bekræftede blot, at han trak sig næste år på grund af sin alder og tilføjede så drilsk:

»Jeg er parat til at blive på posten længere, hvis det kan hjælpe til et mere roligt og uproblematisk skifte.«

Erfarne iagttagere af magtspillet om ECB som finanshuset Goldman-Sachs cheføkonom, Thomas Mayer, er dog overbevist om, at Duisenberg nu har opfyldt aftalen fra 1998. »Duisenbergs afgang bekræfter det jo,« sagde han i går. Også selv om Duisenberg træder tilbage et år senere end oprindeligt forudset.

Men som andre iagttagere peger han på, at Frankrig kun kan være sikker på posten, hvis man sender den nuværende franske nationalbank-direktør Jean-Claude Trichet på banen som fransk kandidat. Trichet er nemlig yderst respekteret i forsamlingen af europæiske nationalbankchefer, og han kan også forvente at få afgørende støtte hos den stadig magtfulde tyske Forbundsbank.

Problemet er blot, at Trichet fortsat er under juridisk undersøgelse for sin mulige andel i den franske stats dubiøse redningsaktion tilbage i begyndelsen af 90erne af den konkurstruede franske storbank Credit Lyonnais. Trichet sad dengang på en toppost i det franske finansministerium.

Hvis Trichet renses i denne sag, er det imidlertid svært at se, hvad der skulle forhindre ham i at få ECB-posten, vurderer kilder i Bruxelles. Den 59-årige Trichet regnes for at være en pengepolitisk strammer, der vil fortsætte Wim Duisenbergs kurs.

Side 10