Magtfuld kinesisk kommission vil dæmpe kapitaludstrømning

De kinesiske myndigheder fjerner godkendelsesprocessen for de kinesiske virksomheders kapitalrejsning i de oversøiske obligations- og lånemarkeder. Trækket ses som et forsøg på at dæmme op for den igangværende kapitaludstrømning, der er opstået efter den kinesiske devaluering af yuan'en.

An investor smokes a cigarette in front of an electronic board showing stock information at a brokerage house in Fuyang, Anhui province, China, September 14, 2015. China stocks fell more than 3 percent on Monday morning as lingering concerns over the economy offset optimism that reform among state-owned enterprises (SOEs) would accelerate. REUTERS/Stringer CHINA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er det Kinas magtfulde National Development and Reform Commission (NDRC), der fjerner kvote-godkendelsesprocessen for udenlandsk valuta- eller yuan-lån - gældende for lån med en løbetid på over et år. Det fremgår af en erklæring på NDRC's hjemmeside onsdag.

Virksomhederne er fremover kun forpligtet til at registrere lånene hos myndighederne. Tidligere reviderede kommissionen ifølge Moodys Investors Service hver eneste virksomhedsansøgning om udenlandsk låntagning.

Ændringen synes at bekræfte den stigende spekulation om, hvorvidt de kinesiske myndigheder vil øge tiltagene for at dæmme op for kapitaludstrømningen, efter at yuan-beholdningerne i såvel centralbanken, Peoples Bank of China, som i de finansielle institutioner faldt med rekordhast i august.

Kinas valutareserver faldt med 93,9 mia. yuan i sidste måned som følge af Peoples Bank of Chinas intervenering til fordel for yuan efter devalueringen 11. august.

- I betragtning af de stærke forventninger til yuan-nedskrivninger vil regeringen sandsynligvis tilskynde til flere oversøiske lån, hvilket vil resultere i mere kapitalindstrømning, siger chefanalytiker Li Liuyang fra Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i Shanghai til Bloomberg News.

National Development and Reform Commission påpeger også, at virksomheder med god kreditkvalitet og stærk gældsafviklingsevne vil blive tilskyndet til at rejse oversøisk kapital til projekter som »One Belt, One Road«, der skal udvikle transportvejene langs den gamle Silkevej og projekter som udviklingen af Beijing, Tianjin og Hebei-regionen, såvel som den økonomiske zone langs Yangtze-floden.

National Development and Reform Commission ligger lige under Centralkomiteen og er den komite, som søger for den praktiske gennemførelse af de overordnede beslutninger, som bliver taget i Centralkomiteen.