Magasin-ejer risikerer fængsel

Skattevæsenet går til anklagemyndigheden efter langvarig undersøgelse af de økonomiske forhold hos den nye Magasin-ejer Baugur fra 1998 til 2002.

Den nye hovedaktionær i Magasin, den 36-årige Jon Asgeir Johannesson, risikerer fængsel i op til seks år og en klækkelig bøde, efter at det islandske skattevæsen har undersøgt økonomien i hans dengang børsnoterede firma Baugur for 1998-2002.

Det islandske direktorat for skatteundersøgelser har netop overdraget sin konklusion af gennemgang af papirer fra ransagninger af Baugur-kontorer til anklagemyndigheden, og flere islandske medier rapporterer, at anklagemyndigheden nu skal tage stilling til, om Baugurs ledelse skal tiltales for skattesvindel. Sagen kan oveni give en stor bøde.

Sagen fik en dramatisk optakt på Island 28. august 2002, da en halv snes politifolk kl. 16.45 entrede flere Baugur-kontorer og beslaglagde papirer og computere, efter at en tidligere nær partner i USA havde påstået, at Johannesson havde bedt ham udfærdige falske dokumenter for at dække over en meget dyr fest på deres fælles 62-fod Sunseeker-powercruiser Thee Viking i Florida.

Til stede havde - udover et hold escortpiger - været flere celebre gæster, bl.a. et par af de islandske bankdirektører. De har siden hjulpet Baugur til at købe andre mindretalsaktionærer ud, blive afnoteret fra den islandske børs - og til at gå på storstilede opkøb. Baugurs adm. direktør blev hurtigt efter udskiftet med Jon Asgeir Johannesson, der indtil da havde været bestyrelsesformand.

Baugur protesterede voldsomt mod politiets fremfærd, der skete på et særligt ubekvemt tidspunkt. Det var nemlig samtidig med, at firmaet var i gang med et af sine første store opkøb i England, de første 15 pct. af Big Food Group - som man nu vil købe resten af.

Indtil for nylig har Baugur givet udtryk for, at sagen med den gamle partner i USA var forligt, og at politi og skattevæsen også havde henlagt deres sager.

Da festen fandt sted sent i 2001, var Baugur nødlidende med en investering i 600 amerikanske discountbutikker, bygget efter et koncept, der havde givet gruppen sin grundkapital i Island. Butikkerne måtte siden likvideres, og mange har undret sig over Baugurs økonomiske vitalitet siden.

Det var ikke muligt i går at få kommentarer fra hverken skatte- eller anklagemyndighederne på Island, men Baugurs pressetalsmand Halldor Larusson kalder skattevæsenets skridt en formalitet:

»Når tiden er inde, vil Baugur kommentere sagen. Baugur har hele tiden søgt professionel rådgivning om skatteforhold og lignende, men der kan altid opstå en diskussion, og så tager vi den,« siger han.