Mærsks betroede mand spiller stadig en central rolle

60 år mandag. Lars-Erik Brenøe var personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller. Han har været 30 år hos Mærsk og har haft adskillige centrale roller i den store danske virksomhed.

Lars-Erik Brenøe og familieoverhovedet Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla ved ankomsten til selskabets generalforsamling i Bella Centret 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis telefonen ringer inden kl. 8 om morgenen og man har skrevet en historie om Mærsk, kan man være ret sikker på, at det er Lars-Erik Brenøe i den anden ende. Det er ikke nødvendigvis, fordi han er decideret utilfreds med den artikel, som man har skrevet, men mere fordi der lige er nogle nuancer, som han gerne vil kommentere.

Måske mener han, at Berlingske har omtalt en Mærsk-direktør lidt for kritisk, eller det kan være, han spørger, om vi nu er helt sikre på, at historien er så vigtig, som vi selv synes. Det eneste, som altid er sikkert, er, at han bestandig sætter den virksomhed, hvor han arbejdet i 30 år, allerøverst. Hans loyalitet for A.P. Møller - Mærsk er bemærkelsesværdig og usædvanlig i en tid, hvor mange ellers gerne skifter mellem forskellige virksomheder.

Advokaten Lars-Erik Brenøe, der fylder 60 år 22. marts, kom til Esplanaden 1991. Det skete efter han var blevet student fra Rungsted Statsskole. 1986 blev han cand.jur. og fik job hos Dragsted-advokaterne, der siden blev til Bech-Bruun.

Kun to år efter, at han kom til Mærsk, fik han 1993 jobbet som personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller. Det skulle vise sig at blive et usædvanligt godt match. For inden da havde flere andre haft det krævende job, men de var alle stoppet efter kortere perioder.

Et succesfuldt forhold

Brenøe var i 19 år Hr. Møllers mest betroede medarbejder. Det er tidligere blevet beskrevet som et job med lange arbejdsdage, og hvor hver dag kunne byde på helt forskellige opgaver. Men forholdet mellem de to blev en succes, fordi Brenøe havde det, som skulle til – han er grundig, flittig og eftertænksom, og så var han i stand til at finde de specielle løsninger, der nogle gange kræves.

For eksempel da Mærsk Mc-Kinney gik i gang med at forberede virksomheden til den tid, hvor han ikke var her mere. Mærsk-koncernen var dengang tilbage ved årtusindskiftet blevet en indviklet konstruktion med en stribe af forretninger inden for vidt forskellige områder.

Over det hele lå der en overbygning, hvor de oprindelige rederier D/S Svendborg og D/S 1912 ejede det hele. Det var de selskaber, som var børsnoteret, og det var blevet mere og mere tydeligt, at aktiemarkedet absolut ikke brød sig om de indviklede ejerforhold.

Brenøe fik en central rolle i de forandringer, som siden blev sat i gang. D/S Svendborg og D/S 1912 blev fusioneret i det nuværende A.P. Møller - Mærsk, og han blev belønnet med en direktørudnævnelse. Han fik adskillige vigtige bestyrelsesposter, blandt andet i Mærsks almenfond, der sidder på den største del af aktierne i A.P. Møller - Mærsk.

Fortsætter rådgiverrollen

Han blev også gjort til formand for Lindøværftet på et tidspunkt, hvor det engang så store værft havde mistet konkurrenceevnen til de ofte statsstøttede konkurrenter i Asien. Brenøe var som formand med til at lukke værftet med tusindvis af medarbejdere, men han var også med til at forvandle det til Lindø Industripark – et område, der siden blev omdannet til et sted med helt andre formål end skibsbyggeri.

2012 døde Mærsk Mc-Kinney Møller, og Brenøe fortsatte som familiens rådgiver. I dag har han titlen som executive vice president og head of chairman’s office, og er blandt meget andet familiens repræsentant i Danske Banks bestyrelse.

Brenøe har været længe i Mærsk – måske også fordi han er svær at finde en erstatning for. For én ting er hans loyalitet, men han har i de 30 år i Mærsk vist en særlig sans for så forskellige områder som det politiske, det forretningsmæssige og det mediemæssige.